Početna > Rotary Hrvatska donirao termovizijske kamere dubrovačkoj bolnici
novosti

Rotary Hrvatska donirao termovizijske kamere dubrovačkoj bolnici

Zahvaljujući Rotary klubu Dubrovnik dvije kamere od danas na ulazima u Općoj bolnici Dubrovnik pomažu u sprječavanju širenja COVID-19.

Rotary Hrvatska je 29. svibnja donirao 29 termovizijskih kamera zdravstvenim institucijama diljem Hrvatske, od čega je Opća bolnica Dubrovnik dobila dvije kamere.

Ukupna vrijednost donacije 29 kamera iznosi 2,9 milijuna kuna. Termovizijske kamere će služiti za detekciju povišene tjelesne temperature te su vrlo korisne za kontrolu na mjestima velikog protoka ljudi, a osobito u bolnicama.

Termovizijske kamere pomažu u identificiranju ljudi s povišenom temperaturom kao posljedicom bilo koje infekcije, a ne samo koronavirusa. Termovizijske kamere su nabavljene nakon konzultiranja medicinske zajednice koja ih je istaknula kao vrijednu opremu koja može pomoći u sprječavanju širenja koronavirusa.

„Hrvatski Rotarijanci do sada su već nebrojeno puta i na različite načine pomagali zajednici, pa tako i sada u ovoj krizi želimo pomoći vlastitim donacijama. Klubovi diljem Hrvatske već su donirali značajne količine zaštitne opreme, a sada nabavkom termovizijskih kamera želimo dati još veći, a ujedno i dugoročan doprinos. Rotary Hrvatska je osigurao značajna sredstva za nabavku takvih kamera, no ovim putem zahvaljujem i kompanijama Dahua Technology te Tehnozavod Marušić, što su prepoznali vrijednost ovog projekta i svojim nam doprinosom pomogli“, rekao je Danijel Jozić, Guverner Rotary International Distrikta 1913 Hrvatska.

„Ugradnja sofisticiranih termovizijskih kamera na 2 najfrekventnija ulaza u OB Dubrovnik koji koriste pacijenti i djelatnici, čini važnu kariku u naporima koje naša ustanova ulaže u borbi s pandemijom COVID-19. Time će se istovremeno ubrzati protok osoba uz precizno mjerenje tjelesne temperature, te pomoći bržem prepoznavanju osoba s povišenom tjelesnom temperaturom koja ne mora biti samo posljedica COVIDA-19, već i drugih patoloških stanja koja mogu povisiti tjelesnu temperaturu, čime će se pridonijeti očuvanju zdravlja opće populacije koja prolazi kroz OB Dubrovnik“ – pojasnio je Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik.

Autor: L.Š.