Početna > Rezanje pletenica u Dubrovniku
novosti tradicija / mitovi i legende

Rezanje pletenica u Dubrovniku

Knjiga autorice Slavice Stojan “Vjerenice i nevjernice” kroz desetak poglavlja obrađuje priče ostavljenih vjerenica, ideal djevičanstva, ženska zanimanja, vile i vještice, psovačice, dobre i zle žene, te problem ženomrštva u Dubrovniku.

Posebno je zanimljivo poglavlje rezanja pletenica u Gradu koje se odvijalo u 18. stoljeću. Čin rezanja pletenica opasno je ugrožavao djevojčinu čast, jer je zadirao u njezin tjelesni integritet, pa su posljedice toga čina bile vrlo slične onima koje je na djevojčinoj duši ostavljao zločin silovanja. Pletenice opuštene niz djevojačka leđa ili prsa odnosno u krunu na njezinoj glavi, više su nego ijedan ukras bile istaknuti znamen njezine ljepote, mladosti i nedužnosti. Rezanje pletenica djevojci bilo je ravno obeščašćenju njezina djevičanskog  tijela koje je nanosilo neizrecivi osjećaj sramote i navlačilo na nju bijedu i nesreću.

Jednoj djevojci Madi, iz Komolca, pletenice su 1717. odsjekli brat Petar i njegova žena iz zavisti. Mada je bila prekrasna žena koja je nakon toga obilježena.

Zanimljiva je priča o plavoj djevojci Mariji, kojoj je zbog ljubomore Antun Parilo iz Dubrave odsjekao kosu. Inače, prekrasna Marija je bila kćer Pavla Šarića iz Trstenika. Ona Antuna nije htjela za vjerenika i on je planirao osvetu koja mu je na kraju i uspjela.

Niki, kćeri Antuna Glunčića iz Malog Stona, odsjekao je polovicu pletenice plemić Vlaho Lukov Bona nakon bezuspješnog  pokušaja da je siluje 1725. godine. Djevojka se očajnički branila, a njezine poziva upomoć čulo je dvoje namjernika koji su bili na putu iz Stona u Mali Ston.

Godine 1784. neidentificirani  su lopovi provalili u pojatu Luke Pržića u Vitaljini u kojoj je tada bila jedna djevojka iz Pržićeve kuće. Ruka s nožem zamahnula je prema  djevojčinoj glavi, ali nož je dohvatio samo pletenicu i odsjekao je. Mlada udovica koja se zvala Mare, Balda Lučića bila je lošije sreće. Nju  je podalje od sela Imotice, na osami, susreo Vukan Gverović, prosac za kojeg se odbila zaručiti, osvetoljubiv i krvožedan. Planirao ju je osramotiti silovanjem, ali se u posljednjem trenutku predomislio  i otkinuo joj desnu ruku i pletenice, za koje je jedna svjedokinja kazala da su „kruna što mi nosimo na glavi“.

Neobično je u ovoj priči baš to što je oštećena žena smatrala da je odsijecanje pletenica u većoj mjeri ugrozilo čast nego što je pogodio trajni invaliditet kojim je ozbiljno bila doživotno narušena njezina radna sposobnost.  Inače, u to doba ženska djeca i mlade djevojke često su bile nasmrt premlaćivane, a krivci tih nedjela mogli su se često naći unutar njihovih obitelji.

 

Autor: Matea Sušac

Izvori: Pintarest