Početna > Ayurveda: Najstariji wellness na svijetu
novosti zdravlje

Ayurveda: Najstariji wellness na svijetu

Ayurveda je 500 godina star način liječenja podrijetlom iz Indije. Na indijskom znači „znanje o životu“, a podrazumijeva balansiranje uma, duha i tijela te život u skladu s prirodom.

Ayurveda  je stara prirodna medicina koja se razvila u Indiji, a podrijetlo ima u grčkoj medicini. Koristi se za prevenciju bolesti i stvaranje uvjeta za ostvarivanje punog čovjekovog potencijala, putem spajanja s prirodom. Ova stara narodna medicina, daje rješenja za samoizlječenje od svih bolesti. Prema Ayurvedi, svako živo biće je svemir u malom – sve što se nalazi u ljudskom organizmu, nalazi se i u svemiru.

Sve u prirodi kreirano je od pet osnovnih elemenata: Etera (prazni prostor), Zraka, Vatre, Vode i Zemlje. Kombinacijom tih pet elemenata nastaju tri DOŠE (Vata, Pitta i Kapha), odnosno tri pokretačka principa koji su uzrok i posljedica svega što se događa u ljudskom organizmu i oko njega. Svaki pojedinac, jedinstvena je kreacija svih triju doša koje oblikuju prirodu, odnosno osobnost.

Prema Ayurvedi, te tri osnovne životne energije baza su za sve tjelesne i mentalne obrasce: VATA (Vjetar), PITTA (Vatra) i  KAPHA (Zemlja). Kada su doše u neravnoteži, uzrokuju bolest. Svoju iskonsku prirodu i tjelesnu konstituciju, ljudi dobivaju rođenjem, prema Ayurvedi to se zove PRAKRUTI. Jedinstven omjer tih energija zadan je u trenutku začeća i ostaje jednak tijekom cijelog Života. Određuje što je u harmoniji s prirodom svakog pojedinca, a što potencijalno uzrokuje neravnotežu i bolest.

Glavni cilj je preventirati ili zaustaviti bolest, na način da se ukloni korijen, odnosno uzrok bolesti. Ayurveda nudi mnoge načine povratka organizma u razvnotežu: zdrava prehrana, biljni pripravci, masaža, meditacija, tehnike disanja, aromaterapija te terapija zvukom i bojama.

Autor: Top Event Dubrovnik

Izvor: LightAyurveda