Početna > Utjecaj nasilnih videoigara na djecu
lifestyle

Utjecaj nasilnih videoigara na djecu

Uzrokuju li nasilne videoigre agresivno ponašanje?

Krv i agresija su posvuda. U filmovima, časopisima, trgovinama, na TV-u, na web stranicama poput YouTubea, kao i u videoigrama. No, zašto se pretpostavlja da su videoigre najveći medijski izvor odgovoran za nasilne ispade različitih pojedinaca? Je li to stvarno tako?

Videoigre postale su izvanredan izvor obrazovanja koji pomažu djeci da uče, poput web stranica i sustava učenja koji djecu uče pismenosti, računanju i znanosti kroz igre. Međutim, čini se da mediji smatraju da nasilne videoigre treba ukloniti ​​samo zato što neke… pokazuju više sadržaja…

Veliko psihološko istraživanje, većinom provedeno prije 2015. godine, snažno tvrdi da videoigre mogu pridonijeti porastu agresije. Ipak, velik dio ovog istraživanja osporavan je novijim nalazima kako psihologa, tako i znanstvenika u različitim akademskim područjima. Na primjer, Nickie Phillips, kriminolog čije se istraživanje bavi nasiljem u popularnim medijima, rekao je da “većina kriminologa odbacuje vezu između medija i kriminala”.

Par istraživača sa Sveučilišta Oxford i Sveučilišta Cardiff proveli su studiju čiji je cilj utvrditi da li nasilne igare uzrokuju da mladi postanu agresivniji. U svom radu objavljenom u časopisu Royal Society Open Science, Andrew Przybylski i Netta Weinstein opisuju svoju studiju koja je obuhvatila istraživanje oko 1.000 tinejdžera i njihovih roditelja u Velikoj Britaniji.

Istraživači su koristili višestruku analizu rezultata ispitivanja kao dio svoje studije. Istraživanje otkriva da je otprilike dvije trećine dječaka i polovica djevojčica igralo videoigre. Također navode da ni tinejdžeri, ni njihovi roditelji nisu primijetili porast agresivnog ponašanja koje bi moglo biti povezano s nasilnim videoigrama, a nisu ni pronašli nikakvu promjenu u antisocijalnom ponašanju. Napominju da je igranje igrica povremeno rezultiralo bijesnim ispadima, ponekad tinejdžeri koji se igraju sami, a ponekad između dvoje tinejdžera koji igraju jedni protiv drugih; ali istraživači su to oduzeli uobičajenom ponašanju koje se javlja tijekom natjecateljske igre.

Da nema nasilnih videoigara, ljudi bi se okrenuli drugim zabavnim medijima poput filmova i još uvijek izazvali brutalne ispade. Uz sve to, ideja korištenja različitih medijskih izvora kao žrtva nije nova. U 1950-ima stripovi su okrivljeni za nasilje i to je kasnije potvrđeno kao neistina. Dakle, ista je priča samo se ovaj put krivi druge medije.

Autor: Toni Motušić

Foto: Pinterest

Izvori: Oxford Internet Institute