Početna > Upoznajte Savannah najskuplju mačku na svijetu
lifestyle

Upoznajte Savannah najskuplju mačku na svijetu

Mačka pasmine Savannah (savana) nastala je križanjem domaće mačke i servala (srednje velika afrička mačka s velikim ušima). Prvi podaci o ovoj pasmini sežu u 1986. godinu, a ime je dobila po prvoj mački koja se zvala Savannah i nastala je križanjem domaće i divlje mačke (serval). Zbog svog vitkog i visokog tijela izgledaju veći nego što to težinom jesu. Prosječna težina ove pasmine je između sedam i devet kilograma, dok su prve generacije pasmine bile nešto teže, odnosno mogle su doseći težinu između 9 i 18 kilograma. No, veličina može varirati ovisno o utjecaju gena, odnosno generacija – F1, F2 generacije su uglavnom veće zbog većeg utjecaja gena divljih predaka – te također ovisi o spolu (mužjaci su veći).

Neobična karakteristika joj je i smisao za humor, tako da će se ova maca često truditi da vas nasmije. Neke od omiljenih šala su joj skrivanje od vlasnika, a onda kada je sigurna da je ne vidite, bocnuti će vas šapom ili će se popeti na neko visoko mjesto i bacati stvari na vas.

Voli i “slučajno” ispustiti omiljenu igračku dok ispijate neko piće.

U Hrvatskoj još nemamo ni jednu macu, ali naši susjedi u Srbiji su svom felinološkom savezu prijavili prvi par i uskoro očekuju leglo.

Savannah mačka relativno je nova mačka u svijetu ljubimaca. Prvi Savannah mačić prema podacima TICA -e okotio se u travnju 1986.

Savannah mačke su znatiželjne, odane ljudima poput pasa, aktivne i iziskuju puno aktivnosti, puno ‘okomitog’ prostora kako bi se mogle penjati. Vrlo ih je lako naviknuti na povodac te vole šetnje.

Savannah kao i sve druge velike mačke može imati sklonost ka hipertrofičnoj kardiomiopatiji, a i mogućnost nešto manje jetre u odnosu na svoju tjelesnu veličinu (osobnost nasljeđena od servala) – no, u principu se radi o veseloj i zdravoj pasmini koja je idealan kućni ljubimac za one koji vole puno aktivnosti. Imajte na umu da se sa Savannah mačkom treba puno više baviti nego s ‘običnom’, domaćom mačkom. Baš kao pas, zahtijeva više kretanja i interakcije.

Tjelesna obilježja ove pasmine su:

Tijelo – visoko i vitko
Glava – ‘trokutastog oblika’
Oči – gornji kapak ima oblik bumeranga, donji badema, a oba oka prati crna linija na krznu, oči dublje postavljene te gornji kapak zbog svog oblika tvori zaštitu od sunca
Nos – širok i obrubljen
Uši – velike i visoko postavljene
Vrat – dug
Noge – dugačke s dugim prstima
Krzno – podsjeća na svog divljeg pretka, ovalni i okrugli uzorak, ne iziskuje stalno četkanje
Rep – uzorak s crnim prstenovima, preferira se kraći i tanji

I za kraj, za sve koji razmišljaju o ovom kućnom ljubimcu navodimo nešto što vam se neće svidjeti. Savannah mačke nose titulu najskupljih mačaka ljubimaca na svijetu. Cijene istih se kreću od dvije do vrtoglavih 35.000 dolara (oko 195.000 kuna).

Foto: Instagram