Početna > Bondove djevojke na Kubi
lifestyle

Bondove djevojke na Kubi

Pet djevojaka koje nalikuju na Bondove djevojke upustilo se u avanturu s jednom od najegzotičnijih zemalja svijeta. Kuba je mjesto koje bi uistinu svatko trebao posjetiti barem jednom u životu. Teško je ne zaljubiti se u mjesto gdje vrijeme kao da je stalo i gdje imate osjećaj kao da se nalazite u nekom starom hollywoodskom filmu. Ova zemlja stvarno jeste neki drugi, za nas prilično čudan svijet, kažu djevojke.

Pravo lice socijalizma

Prvi put kada posjetite Kubu svjedočit ćete socijalizmu ispod palmi. Ukoliko mislite da ste došli u postfidelovsku Kubu, grdno se varate jer se povijest još uvijek osjeti u zraku. Ukratko, vrlo je teško oteti se dojmu koliko se osjeti dah okrutnog socijalizma na Kubi. Jednostavno kao da je vrijeme smrznuto. Prvo što ćete primjetiti su prodavaonice i uzak izbor namirnica, koje možete valjda prebrojati nn prste jedne ruke. Ovdje nema izbora proizvoda. Imaš jednu vrstu mlijeka, kruha i sira. Jednu vrstu deterdženta i jednu vrstu mesne konzerve. Isto je i s higijenskim proizvodima.Zanimljiva je činjenica da većina stanovništva posjeduje vlastite stanove. Transport, voda, struja i plin su izuzetno subvencionirani, kao i paket osnovnih namirnica, gotovo su besplatni. Obrazovanje, zdravstvo i pristup kulturi posve su besplatni. S druge strane, činjenica je da ni sa svim nabrojanim plaća često nije dostatna za život. Kubanci se tako snalaze na razne načine. Uz osnovni posao rade i kao taksisti, u restoranima, primaju uplate iz inozemstva od članova obitelji. Nema gladi, ne umire se od bolesti, nema kapitalističkog imperativa profita, živi se opušteno.  Ipak, zadnjih godina priljev novca stvara srednju klasu, pa tako primjerice liječnik ili inženjer na Kubi zarađuju oko 65 dolara mjesečno, dok taksist zaradi 300. Ono što biste najmanje očekivali od isplativih poslova na Kubi su food and beverage menadžeri restorana. Ukratko, Kubanci čiji su poslovi usko povezani sa turizmom i turistima najviše profitiraju. Puno više nego Kubanci koji rade državne poslove.

Čak ako ne znate puno o povijesti Kube nemoguće je da se ne zapitate zašto je to još uvijek tako pa i nakon vladavine poznatog Fidela. Trebali bi se vratiti u povijest. Naime, s kolapsom svjetskog socijalizma Kuba je zapala u tešku krizu. Već je svima poznato da je Fidel je bio protiv turizma, mislio je: ‘Ako Kubancima daš bombon, htjet će još jedan, pa još jedan.’ Snažan vladar mora dijeliti bombone narodu. Fidel je bio pošten, dobar otac zemlje, ali uskih pogleda. Barem tako kaže većina Kubanaca koje ćete sresti na cesti. Kubanci također tvrde da država i dalje turizam vidi kao nužno zlo.

Jedna zemlja, dvije valute

Prvo iznenađenje kada sletite na Kubu će biti saznanje da u ovoj zemlji postoji dvovalutni sistem. Ukoliko prije dolaska niste google-li o njihovoj valuti, ovo bi vam zaista mogao biti prvotni šok. Naime, vlada na Kubi je 90ih godina prošlog vjeka uvela dvovalutni sistem. Pored kubanskog nacionalnog pesosa (CUP), od 1994. godine se koristi također kubanski kovertibilni pesos (CUC). CUP je valuta koju koriste Kubanci. CUC je prvobitno zamišljen kao valuta koju će koristiti stranci, ali i Kubanci koji kupuju luksuznu robu. Međutim, CUC je tokom godina postao dominantna, poželjnija valuta i za lokalce. Evo i razloga, 1 USD = 25 CUP, dok je 1 USD = 1 CUC. Najbolji savjet jeste da ponesete dovoljno gotovine za cijeli boravak. Nemojte se oslanjati na bankomate jer ih nema puno u Havani, ali ako ih pronađete, navodno nisu pozdani. Preporučeno je razmjeniti eure ili dolare na samom aerodromu kad stignete te se osigurate za cijeli period koliko planirate ostati.

Kubanci su veoma šarmantni, a one su se u to uvjerile! Nemojte biti iznenađeni ako od početka do kraja bloka kojim se prošetate traže par pesosa. Moglo bi se reći da su veoma domišljati i da će učiniti sve da dobiju pesose pa će vas pokušati osvojiti crtanjem portreta na ulici, plesnim koracima i slično.

Kubanska klima

Kuba ima velik broj predivnih plaža koje je riječima teško opisati. Jednostavno ih treba doživjeti! Iako većina turista hrli na poznatu plažu Varadero, djevojke su se odlučile za plažu Santa Maria Del Mar. Bez obzira koju plažu mislite posjetiti na Kubi pobrinite se da ponesete sve moguće kreme sa zaštitnim faktorom. I to ne bilo kakvim, niskim ili srednjim faktorom zaštie već onim najvećim. Kubansko crvenilo toliko peče da noću ne možete spavati, a iduća dva dana od bolova se niste u mogućnosti kupati a još manje sunčati pa je najbolje izbjegavati plažu dok se koža regenerira i oporavi. Turizam je drugi razlog zbog kojeg Kubanci ne mogu na sve plaže koje požele. Lani je 4,7 milijuna turista kubanski proračun obogatilo za 3,3 milijarde dolara, što je novac koji tamošnjoj vladi nužno treba kako bi preživjela američke sankcije. Premda je to formalno protuzakonito, luksuzni hoteli i njihovi revni zaštitari izbacit će “domaće” s plaža na kojima se odmaraju njihovi gosti. Kubancima je često već i dolazak do plaže velik problem. “To nas je šokiralo jer izgleda da su i plaže na Kubi dio politike”, kažu djevojke.

Kubanska hrana

Mnogi će vam reći da kubanska kuhinja nije nešto posebno.  Djevojke tvrde da su bile sklone gastro lutanju pa su navečer uglavnom isprobavale različite restroane. Kubanci najčešće jedu piletinu, rižu i crni grah. Ništa specijalno. Ono što je pozitivno je da je hrana jako zdrava, ne koriste umake ili konzervanse. Kubanci nemaju autohtone ljute umake niti kulturu jedenja ljutog. “Doručak smo najčešće jele u čašama. Jaja prave na sve načine, koriste jednu vrstu salame, jednu vrstu sira, a od svježeg voća ananas, papaju i banane. Uz doručak uglavnom dobijete kavu i svježe cijeđeni sok, najčešće je to ananas”, tvrdi Jovana.

“Budite oprezni sa vodom. Njihova voda nije pitka za nas turiste dok su Kubanci na nju navikli. Pazile smo da ne pijemo vodu, međutim priliko ispijanja koktela smo zaboravile na led, pa smo mjesec dana nakon Kube imale bakteriju koju smo jedva izmokrile. Tako da budite oprezni sa vodom ali i ledom”, navodi Ella. Najpoznatiji restoran u Havani je “EL FLORIDITA”. Najpoznatiji riblji restoran u gradu. I ne samo to, već i jedan od najpoznatijih barova na svijetu. Ukoliko imate priliku posjetiti Floriditu, prvo što morate probati je poznati ledeni daiquiri. Kažu da je ovo bilo jedno od najdražih mjesta Ernesta Hemingwaya. Prisjetite se toga dok ispijate piće na šanku jer nemoguće je ne osjetiti dašak povijesti u Floriditi.

Zemlja salse i rođenih plesača

Ukoliko želite odličan provod prvo što trebate napraviti jest odlazak u njihove “klubove”. Isti osjećaj za ritam koji potiče kubansku ljubav prema glazbi čini od njih vrlo dobre i vrlo strastvene plesače. Mnogo puta ćete vidjeti krug plesača koji preplavljuju ulice i izvode vrlo komplicirane plesne korake koji su gotovo uvijek sinkronizirani s partnerovim, što će vas navesti na pomisao da su svi oni dio trupe koja već dugo uvježbava. Nisu. Tradicionalni skupni ples ima široko rasprostranjen skup pravila koji dopušta savršen tijek i organizaciju. Ne propustite priliku da vidite više vrsta plesova, kao što su rumba, guaguanco i congas. Jednom kada isprobate salsu teško da će vas neka druga vrsta plesa oduševiti. Kubanci su rođeni plesači, u to nema sumnje. Osim toga, Kubanci su rođeni zavodnici I romantične duše tako da ne budite iznenađene ukoliko dobijete zavodničke migove na ulici ili zvukove. Obožavaju turistkinje, pogotove one koje znaju plesati. Kubanci vole svoju glazbu. Od uličnih izvođača do DJ-a, od poznatih timba bendova do susjeda koji sviraju svoje omiljene melodije za cijelu četvrt, čini se da glazba izlazi iz svakog kuta na Kubi. Zemlja je bogata glazbenim školama, a većina hotela i restorana nudi žive nastupe vrlo talentiranih glazbenika.

Vožnja retro automobilima je najveća atrakcija

Stari američki automobili koji su prije nekoliko desetljeća uvezeni u Havanu još uvijek su najveća atrakcija turistima. Ono što je turistima manje poznato jeste da Kubanci od milja zovu ove stare taksije Almendronesima. Procjenjuje se da danas u glavnom gradu kruži oko osam tisuća američkih auta iz 1950-ih godina. “Ne zaboravite u ritmu rumbe napraviti prvu voznju kroz staru Havanu jer to je najbolji nacin za razgledavanje kamenih ulica u kolonijalnom stilu sa starim kucama i pijacom prepunom ljudi”, preporuča Matea.

Zaboravite na stereotip o kubanskom nasilju

Vjerojatno ne postoji turist koji se prije odlaska na Kubu nije pitao koliko je to zapravo sigurna zemlja? “Ne biste vjerovali koliko! Kubanci su jako miroljubivi. Iako vlada veliko siromaštvo u svakom trenutku se osjećate sigurno. Na ulicama ima puno policije i navodno su im za prekršaje rigorozne kazne. Ono na što se treba pripaziti su prevaranti koji pod svaku cijenu hoće nešto prodat – taksi, vožnju starim autima, vožnju kočijama, cigarete i slično. Zaboravite na stereotip o kubanskom nasilju, jer ono zaista ne postoji. Prije će vas opljačkati u Americi ili Europi nego u ovoj zemlji”, navodi Matea.

Španjolski nije nužan, ali ga je dobro znati

Ukoliko znate barem par riječi španjolskog, barem iz sapunica slobodno se služite njima jer svaka riječ španjolskog je zlata vrijedna. Ukoliko ne znate ništa, možete naučiti vrlo jednostavne riječi poput pozdrava i brojeva. Svakako će vam poslužiti! Što je vaše znanje ovog jezika veće, to će cjelukupno iskustvo biti bolje. Moći ćete da pričate sa lokalcima i tako saznate dosta o njihovom životu u zemlji koja je toliko povijesno i politički zanimljiva. Ukoliko se koristite španjolskim lokalno stanovništvo će biti sigurno još ljubaznije, možete dobiti nižu cijenu smještaja ili neke druge pogodnosti ! Ispričale su nam još jednu zanimljivu priču. Kažu da je dovoljno je da Kubanca oslovite sa “hermano” i možete biti sigurni da ste ih već osvojili svojim nastupom i simpatičnim znanjem španjolskog. 

Zaboravite na internet, ali i na kvalitetan shopping

“Interneta na Kubi nema. Imat ćete osjećaj da se doslovno odsječeni od svijeta! Što je na prvi dojam čudno i neobično, ali nakon dva dana ćete se već prilagoditi i u potpunosti zaboraviti na vanjski svijet! Međutim, ipak postoje kartice koje koštaju oko 1 CUC (10 kuna) za 1 sat interneta. Mrežu je moguće hvatati samo u skupljim hotelima ili pojedinim javnim parkovima. Zanimljivo je da u gradovima nema reklama, oglasa, jumbo plakata ni marketinga, kao u velikim svjetskim gradovima. Nema Zare, H&M-a ili McDonaldsa! Iako vrlo je moguće da ćete vidjeti Mango dućan. Takvi dućanu su na Kubi luksuzni dućani u kojima kupuju isključivo turisti ili bogati stanovnici kojih je jako malo. Nemojte puno očekivati ako nađete dućane poput Manga ili Women’Secreta jer će vaše ugodno iznenađenje splasnuti kada shvatite da su izložene veoma stare kolekcije po cijenama koje su skuplje nego u istim takvim dućanima u Americi ili Europi. Jedini logičan odgovor na to jeste, skup transport budući da su odsječeni od svijeta”.

I za sami kraj, ukoliko još niste sigurni trebate li posjetiti fantastičnu Kubu ili ne, naš savjet je da putovanje planirate od listopada do svibnja! Upamtite,  naših 30 stupnjeva nije isto što i njhovih 30 stupnjeva!

 

Autor: Top Event Dubrovnik

Izvori; Privatni album