Početna > Tradicionalni svadbeni običaji u Turaka
tradicija / mitovi i legende

Tradicionalni svadbeni običaji u Turaka

Svaki narod ima svoju kulturu i običaje. Turska je zemlja sa prepoznatljivim običajima i tradicijom. Iako sve više postaje dio zapadnjačke kulture, povijesni tradicionalni običaji starog Istanbula i Turske ostat će zanimljivi upravo zbog njene različitosti i posebnosti istočnjačke kulture i religije. Jedan od tradicionalnih običaja starog Istanbula su turske zaruke i vjenčanja.

Potraga za mladom i zaruke

Majke sinova, koji su napunili dovoljno godina te su spremni za ženidbu, odlaze u potragu za mladom koja se nalazi u njihovoj bližoj okolici, ponekad bi mladu potražili i među daljim rođakinjama. Sinove, ali i mladu, se nije pitalo za mišljenje, vjerovalo se da će majke najbolje izabrati. Kada bi se djevojka odabrala, obitelj i rodbina mladoženje bi otišli u kuću mlade kako bi je vidjeli i dobili prvi dojam. Nazivali su se „gledaocima“. Domaćini kuće skuhali bi kavu za goste, upoznavali se i pričali dok bi se mlada u susjednoj sobi sređivala za gledaoce. Kada bi izašla, sjela bi na stolac u sredinu sobe kako bi je svi mogli vidjeti. Ako se djevojka svima svidi, dogovorili bi ponovni sastanak, prosidbu, razmijenili „obećanje“ te dali prstenje. Par dana nakon zaruka, djevojka bi dobila poklone koji se nazivaju „zaručnička bohča“. To su najčešće bili skupocjeni materijali za vjenčanicu, šal, mirisna ulja, cvijeće, kolonjska voda, sezonsko voće itd. Potom je njena obitelj slala u znak zahvale i zaduženja poklone mladoženjinoj strani kao što su košulje, tabakere za duhan, manžete, pribor za brijanje i sve ono što će im biti potrebno za svadbu.

Pripreme pred dan vjenčanja

Zatim su slijedile pohode. Mlada bi se spakirala te bi uz pratnju obitelji i rodbine išla do mladoženjine kuće kako bi svoje stvari premjestila u njegovu kuću u posebnu sobu gdje bi se čuvale stvari do vjenčanja. U vrtu ispred kuće zaklao bi se kurban te bi se meso podijelilo siromašnima. Nekoliko dana prije svadbe ostavljeni su za kupanje mlade i noć kane. Na kupanje mlade došle bi žene i sa mladine i sa mladoženjine strane te bi u određenoj prostoriji, spremnoj samo za mladu, polijevale ju zlatnom ili srebrenom posudom tri puta iznad glave, stavljale joj novac na glavu te bi na kraju svi pili iz posude s kojom su kupale mladu. Taj obred bio je popraćen glazbom kako bi se, uz odvijanje obreda, i zabavile. Prvu srijedu prije svadbe odvijao bi se običaj koji se naziva noć kane, postoji i danas te je sličan momačkim i djevojačkim zabavama u zapadnoj kulturi. Muškarci i žene bi imale odvojene zabave. Zabava je bila praćena pjesmom i plesom. Mladoženja bi poslao kanu( biljku) mladoj te bi stavio jednu svijeću.

Djevojka u crvenoj haljini sjela bi ispred tepsije sa kanom i počeo bi obred bojanja mlade kanom. Tada bi svekrva mladoj dala zlatnik za sreću kojeg je mlada morala sačuvat.

Na dan svadbe, po mladu bi došla kola te se pazilo da prva osoba koju mlada vidi kada izađe iz kuće bude mladoženja jer inače bi im to donijelo nesreću. Slavilo bi se ispred kuće u koju se mlada udaje.

Svi ovi običaji pokazuju specifičnost turske kulture, tradicionalni pogled na život te poštivanje starih vrijednosti i obitelji među svim generacijama.

Autor: TOP-EVENT.HR Mia Josipović

FOTO: Instagram