Početna > OGLEDALCE
tradicija / mitovi i legende

OGLEDALCE

Simboličko značenje od davnina, čarobna moć, optičke varke u prostoru ili tek refleksija u datom trenutku, za, recimo, popravljanje frizure. U svojoj materiji staklo čiji je simbolizam u njemu samom, u refleksiji onoga što se nalazi ispred njega, od kad je svijeta, obavijeno je magijom i misticizmom, a u današnjoj svakodnevnoj uporabi koristi se za lakšu orijentaciju i veći pregled onoga što nam vlastite oči ne omogućavaju.

Zrcalo privlači, uvećava i reflektira energiju predmeta i pojava koje ciljano ili idirektno dolaze u doticaj s njim. Tako kod uređenja interijera, može povećati prostor i otvoriti tamne kutove. Po feng shui kreiranju životnog prostora, sredstvo je koje duplicira i aktivira tijek pozitivne energije.

Kroz povijest koristio se kao simbol mudrosti, iskrenosti, znanja, ljepote kao i odražaj sadržaja srca i savjesti. Kao i s površinom vode, zrcalo se oduvijek povezivalo s dušom i proricanjem odnosno predstavlja sunčev i mjesečev simbol. Osim drevne, magijske i današnje svakodnevne uporabe, koristi se i u medicini. U fizikalnoj terapiji pomoću tretmana utječe na osjet i intezitet boli uopće, nakon amputacija dijelova tijela. U psihoterapiji ima ulogu u povećanju samopouzdanja i svijesti o sebi.

Moć koju zrcalo sigurno ima jest odraz vlastitog lica, jedino što vlastitim očima ne možemo vidjeti. Refleksija istine koja nije uvijek poželjna za vidjeti, postaje odraz kojeg ne prepoznajemo. Pojavio se novi znanstveno fantastični, new age pristup zrcalima, ”Kozirjevo ogledalo”. Spiralno zakrivljeno zrcalo kao instrument koje uvijen u spirale svojim izgledom asocira na puževu kućicu. Ulazak osobe u središte ogledala, za pretpostavljen ishod ima korekciju psihičkih stanja osobe.

Je li zrcalo odraz stvarnog identiteta ili izgubljenog, a da svjesnost o tome uopće nije prisutna? Ili možda čak nekog budućeg, ali današnje, (ne)poznato (ne)znanje je takva nepoznanica koja još nije uvrštena u formulu…

,,Nekada davno živio je jedan kralj koji je imao ogroman, ali posve čudan dvorac. Iznutra sav prekriven zrcalima-zidovi, podovi, stropovi. Jednog dana, u dvorac ušeta neki pas. Počeo se radoznalo ali nestrpljivo okretati oko sebe i na svoj užas, shvati da je sa svih strana okružem mnoštvom pasa. Bilo ih je bezbroj.

U namjeri da se zaštiti, pokaže im zube, no u istom trenutku svi psi pokazaše mu zube. On počne režati kako bi ih preplašio, kad na to svi psi oko njega također počnu režati.

U strahu, preplašen za svoj život, pas počne lajati, i što je više i jače lajao, ostali psi su isto tako puno i jako lajali.

Sutradan, dvorani su nesretnog psa našli kako leži mrtav. Bio je sam samcat okružen s milijun zrcala. Nikoga nije bilo, ali je on vidio sebe i kad je počeo borbu, odrazi u zrcalima su također započeli borbu. Uginuo je borbi s milijun vlastitih odraza koji su ga okruživali sa svih strana.

Ako ne postoje prepreke unutar nas, ne mogu postojati ni izvan nas. Jer svijet je samo odraz onoga što je u nama. Svijet je jedno ogromno zrcalo.”

Autor: top-event.hr

Foto: Pixabay