Početna > Dubrovčani su brojali sate od sunčeva zalaska
kultura tradicija / mitovi i legende

Dubrovčani su brojali sate od sunčeva zalaska

Kad bi se na današnji način izražavanja doslovno preveli podatci o davnim zbivanjima u Dubrovniku, ispalo bi da su stari Dubrovčani imali vrlo čudnu naviku spavanju danju i obavljanja poslova noću. Primjerice, u jednomu sudskom dokumentu svjedok navodi da je s nekolicinom sugrađana kupovao u prodavaonici ”oko po ure”, u drugom zapisniku svjedok izjavljuje da je ”u baštini plijevio žito uvečer na dvadeset i tri ure”, a u trećemu svjedok tvrdi da je krenuo iz kuće ”rano ujutro u jedanaest sati”.

Svjedoci su govorili istinu, jer, Dubrovčani su u davno doba brojali sate od jednog do drugog sunčeva zalaska, tako što im je 24.sat završavao i 1. sat počinjao sunčevim zalaskom na horizontu. Ako se na današnji način mjerenja vremena prevede iskaz što ga je u istražnom postupku vođenom u lipnju 1701. godine dala Katarina, služavka gospođe Jele Palmota, koja je izjavila da ju je vlastelin Pavo Saraka napastovao na ulici ”poslije 23 sata navečer”, ispada da se taj incident dogodio oko 19 sat, jedan sat prije zalaska sunca.

U takvu mjerenju nije moglo biti preciznosti u minuti, s obzirom na to da je sunce zalazilo različito ovisno o godišnjem dobu. Ipak je postojala prilična ujednačenost iskazivanja vremena jer su uzimana u obzir odstupanja u sunčevim zalascima zimi, na proljeće, ljeto i u jesen. Uostalom dinamika življenja nekad je bila sasvim drugačija od one današnjeg vremena kad ljudi svaki minut geldaju u satove, koji su im dostupni na svakom koraku.

 

Autor: Top Event Dubrovnik

Izvori: Dubrovački kurioziteti, Suad Ahmetović

Pintarest