Početna > Prednosti korištenja metalnih slamki
lifestyle

Prednosti korištenja metalnih slamki

U zadnje se vrijeme povećala svjesnost o negativnim utjecajima čovjeka na okoliš. Slamke su vrlo brzo postale simbol nepotrebnog oblika korištenja plastike. Štoviše, one su postale simbol zastrašujućih učinaka plastike na okoliš.

Plastične slamke uzrokuju zagađenje i oštećenje okoliša tijekom cijelog životnog vijeka. Uostalom, plastika se proizvodi od nafte (neobnovljivog fosilnog goriva), a plastično zagađenje može naškoditi ili čak ubiti veliki broj morskih životinja.

Jedan od načina da se smanji utjecaj plastičnih slamki na okoliš je jednostavan prestanak njihovog korištenja: možete piti izravno iz čaše ili koristiti alternativu koja se može ponovno iskoristiti za proizvodnju plastike.

Takve alternative slamke su napravljene od nehrđajućeg čelika za višekratnu uporabu. Bolje su od plastike i to ne samo za okoliš! Evo 5 prednosti slamke od nehrđajućeg čelika:

1) Sigurnost i jednostavnost korištenja

Postoje mnoge druge alternative plastičnim slamkama, poput stakla i bambusa. Ipak, još uvijek se preporučuju one od nehrđajućeg čelika.

U usporedbi s bambusovim i staklenim slamkama, one od nehrđajućeg čelika imaju niz prednosti. Znatno su izdržljivije od staklenih i bambusovih slamki, ali i sigurnije.

Također, metalne su slamke otporne na hrđu. Nećete morati brinuti o tome da će se slamka zahrđati ili da će se slomiti nakon samo nekoliko korištenja.

2) Jednostavno za čišćenje

Dobra stvar je da su slamke od nehrđajućeg čelika jednostavne za čišćenje.

Baš kao i ostali metalni kuhinjski pribor, slamke od nehrđajućeg čelika sigurne su u perilici posuđa. Sve što trebate učiniti je isprati slamku nakon upotrebe, a zatim je baciti u stroj za pranje posuđa.

Osim što su sigurne za pranje u perilici posuđa, većina slamki od nehrđajućeg čelika pri kupnji dolazi s četkom za čišćenje.

Sve u svemu, ne biste trebali imati problema s čišćenjem i održavanjem čelične slamke.

3) Višekratna upotreba

Proizvodnja nove plastike danas je prilično jeftina. Nafta, izvor plastike, još uvijek je u izobilju. To je dijelom i razlog zbog kojeg se vrlo malo tvrtki i država brine o količini plastike koju svakodnevno koristimo.

Što je još gore, plastične slamke dizajnirane su da se koriste samo jednom, a zatim se bacaju. Tijekom vremena to se pokazalo kao negativan utjecaj na okoliš.

S druge strane, nehrđajuće slamke su lako ponovno upotrebljive i vrlo izdržljive. Metal traje puno dulje od plastike, a slamke od nehrđajućeg čelika mogu trajati godinama ako ih održavate i čistite.

4) Ekološki prihvatljivo

Proces izrade plastičnih proizvoda uključuje ispuštanje otrovnih kemikalija i para. Ove opasne tvari pronalaze svoj put u okoliš kroz zagađenje zraka, vode i zemljišta.

Da stvari budu još gore, ako su plastične slamke nepropisno odložene, mogu se probiti u jezera ili oceane. Tamo, plastično zagađenje šteti vodenim životinjama i ekosustavima.

Na primjer, kada se proguta, plastične čestice mogu biti vrlo otrovne za morski život. Veće čestice mogu čak začepiti škrge ribe ili zagušiti životinje koje ga smatraju hranom.

5) Manje otpada u odlagalištima

Odlagalištima je bez sumnje najveća komponenta plastični otpad.

Na primjer, svijet proizvodi 335 milijuna metričkih tona plastike svake godine. Samo vrlo mali postotak se reciklira, a ostatak završi u oceanu ili se skuplja na odlagalištima.

Plastici je potrebno 1000 godina ili čak više da se razgradi. To je cijelo tisućljeće ispiranja potencijalno opasnih zagađivača u okoliš. To može naškoditi našoj zemlji, vodi i atmosferi.

Zaključak

Također smo vidjeli koliko je plastika loša za našu okolinu. Ipak, mnogi od tih negativnih učinaka mogu se izbjeći ako odlučimo koristiti slamke od nehrđajućeg čelika. One su ekološki prihvatljivije, izdržljivije i imaju bolju estetsku vrijednost.

Odlučite li koristiti slamke za višekratnu upotrebu možete uživati u njihovim velikim prednostima ili ih možete u potpunosti izbaciti.

Autor: Toni Motušić

Foto:   Pinterest