Početna > MARMOSET MAJMUN KAO KUĆNI LJUBIMAC
lifestyle

MARMOSET MAJMUN KAO KUĆNI LJUBIMAC

Jedan od najmanjih majmuna na svijetu, egzotična životinja koja se vrlo lako može aklimatizirati u suživotu s ljudima

Marmoset (Callithrix jacchus) je mali majmun koji potječe iz Južne Amerike (Brazila). Životni vijek u kavezu je do 20 godina. Visine je 19cm, dužina repa 30cm, težina 240g.

Moguće ih je pripitomiti dok su mladi, ali ne smiju ostati bez nadzora u stanu ili kući. Izuzetno su razigrane i socijalne životinje, stoga traže veliku pažnju i prisustvo njegovatelja, kao i ostalih članova obitelji.

Pošto majmuni trebaju puno vitamina D3, a nemogu ga metabolizirati bez sunčeve svjetlosti, dajemo im vitamin dva puta tjedno u obliku kapi.

Uvjeti života

Temperatura u rasponu od 20°C do 24°C, a kavez visine minimalno 1.5 metara. Podnica mrežasta, na koju se mogu postaviti razni materijali poput slame, drva, briketa, piljevine…Kavez se čisti svaki dan i izbacuje se ostatak hrane, te jednom tjedno se čiste fekalije i urin. Posebnost ove vrste je markiranje prostora (posebice u grupama s više majmuna, dok ako imate samo jednog markiranje nije očito) pomoću prsnih žlijezda koje ostavljaju mošusni miris.

Nekim ljudima je miris prijatan dok ga drugi manje vole. O markiranju treba voditi računa i prilikom čišćenja kaveza tako da se nikad ne očisti i dezinficira cijeli kavez do kraja. U suprotnome biste samo stimulirali lučenje sekreta iz žlijezda i time naškodili životinji. Kavez ili odgovarajuča nastamba se uređuje raskošno sa oblim i vertikalnim granama, mjestima za skrivanje, konopima i igračkama. Preporučeno je češće razmjestit stvari kako bi se izbjegla dosada i potaknulo istraživanje prostora koje je primatima vrlo bitno. Na najvišu točku kaveza postavlja se mjesto za spavanje – drvena kućica sa rupom u koju se stavi mekana tkanina u koju se životinja neće umotat.

Ujutro se hrane sa kašastom hranom kao što je dječja riža, chocolino i voće, povremeno sa kukurznim pahuljicama, kuhanom rižom. Poslijepodnevni obrok sastoji se od raznog voća i povrća (sirovog i kuhanog). U prirodi majmuni grizu koru drveća kako bi došli do raznih smola, a njih se zamjenjuje sa tzv. arapskom gumom koja se ponudi tri puta tjedno. Povremeno se ponudi tvrdo-kuhano jaje, jogurt, tjesteninu, grožđice, orahe (bademe), sir sa malo masnoće, insekte (gliste, cvrčke i skakavce – to im je proteinska hrana). Raznovrsna prehrana je bitna pošto izbjegava dosadu i gubitak apetita. To se također postiže sa skrivanjem hrane po raznim predmetima, te hranjenjem u svim dijelovima kaveza, kao i ostalim dijelovima prostorije u kojoj obitava. Majmunima je potrebno određeno vrijeme da se prvo aklimatiziraju u prostoru u kojem obitavaju, nakon toga se pomalo uče na vanjski svijet.

 

Autor: TOP-EVENT.HR

FOTO: Instagram, Facebook – privatni album