Početna > Održavajte kožu čistom
ljepota

Održavajte kožu čistom

Ako imate masnu kožu, lojne žlijezde proizvode previše sebuma, voštane tvari koje štiti kožu. Kad ga ima previše, koža izgleda masno, a višak sebuma može pridonijeti nastanku akni. Nasljednost također ima ulogu u tome; primjerice, osobe tamne kose obično proizvode više masnoće od osoba koje imaju svijetlu kosu. Ali tu su i drugi faktori koji pridonose tome, uključujući stres i hormonalne promjene. Trudnice i žene koje uzimaju oralnu kontracepciju češće imaju problem s masnom kosom.

Perite lice toplom vodom. Bolje otapa ulje nego hladna. Odaberite pravo sredstvo za čišćenje lica. Bez obzira na to volite li više kruti ili tekući sapun, izbjegavajte kremaste proizvode u koje su dodani ovlaživaći, kao što je to Dove sapun. Kruti sapuni, poput Neutrogene, savršeno su učinkoviti, iako možete upotrebljavati i sredstva posebno namijenjena čišćenju masne kože.

Ako vam povremeno izbijaju akne, izaberite sapun protiv pritištića. On sprječava rast bakterija koje izazivaju nastanak akni. Upotrebljavajte tekući sapun za umivanje lica koji sadrži afa hidrokosi kiseline (AHA), poput limunske, mliječne ili glikolne kiseline. Alfa hidrokosi kiseline djeluju na nekoliko načina: uklanjaju mrtve kožne stanice, smanjuju ulje u porama i sprječavaju infekcije.

Stavite masku za lice koja uklanja masnoću

Maska od gline ili blata smanjuje masnoću, tonira kožu i izvlači nečistoće. Možete je nabaviti u većini ljekarna. Ili je možete sami napraviti upotrijebivši glinu za lice (koju možete kupiti u nekim trgovinama zdrave hrane ili preko interneta) i hamamelis. Nemojte upotrebljavati lončarsku glinu jer neće imati isti učinak.

Pomiješajte 1 žlicu hamamelisa i 1 žličicu gline za lice te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako želite, dodajte 2 kapljice ulja čempresa i 2 kapljice ulja limuna, da dodaju miris i da obuzdaju pretjerano aktivne žlijezde lojnice. Nanesite masku, ali pazite da ne dođe u oči, udobno se smjestite i opustite. Ostavite masku na licu 10 minuta ili dok se glina ne osuši, a zatim je isperite.

Smatra se da maska od bjelanca učvršćuje kožu i upija ulje

Pomiješajte 1 žličicu meda s bjelancem jednog jajeta i dobro pomiješajte. Dodajte onoliko brašna koliko je potrebno da napravite pastu. Stavite masku na lice, ali izbjegavajte područje oko očiju. Pustite da se suši 10 minuta, a zatim isperite toplom vodom.