Početna > Sveti Vlaho i njegovi festanjuli
kultura

Sveti Vlaho i njegovi festanjuli

Predstavljena knjiga „Sveti Vlaho i njegovi festanjuli“ autora Dubravka Kovačevića u dvorani Ivana Pavla II. Hrvatsko kulturno društvo Dubrovnik je izdavač ovog djela a uz autora knjigu su prestavili i recezenti Ivan Viđen, Ivo Banac te Maja Nodari. Predstavljanje knjige organizirano je u suradnji HKD Napredak Dubrovnik i Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije.
Za kraj 1046. Feste svetog Vlaha, Kovačević je nakon šest godina rada prestavio svoju ljubav prema Parcu i napisao djelo na više od 850 stranica. Pisao je o dubrovačkim festanjulima i pojedincima koji su bili zaduženi za organizaciju Feste svetog Vlaha te tako obuhvatio razdoblje od 150 godina.

U dubrovačkom arhivu pronašao je novine „Narodna svijest“ iz 1925. koje su mu bile polazišna točka za pisanje. Također, demograf Nenad Vekarić mu je pomogao dajući mu datum rođenja i smrti pojedinih festanjula a koliko je to bilo zahtjevno istraživanje govori i činjenica da su mnoge obitelji festanjula izumrle. Informacije je pronalazio i u ostavinskim raspravama i smrtovnicama. U djelu se prvi put na jednom mjestu mogu pronaći činjenice o festanjulima ali i o njihovoj ulozi u proslavi Feste svetoga Vlaha, povijesnom konteksu,te svetom Vlahu, zaštitniku Dubrovačke biskupije i Grada Dubrovnika. „Mogu samo reći kako da bi u Dubrovniku sve započinjalo i završavalo zazivom sv. Vlahu“ rekao je Kovačević.

Autor: TOP-EVENT.HR Lea Lazarević
FOTO: Dubrovački dnevnik, Goran Mratinović