Početna > Strahovi modernog roditeljstva
kultura

Strahovi modernog roditeljstva

  1. nam je dala ne jedan, nego dva iznenadna horor hita o apokaliptičkim scenarijima koji se vrte oko jednog od naših pet osjetila. ”Bird Box”, u kojem ljudima se moraju odreći vida, ”A Quiet Place”, u kojem ljudi moraju živjeti bez stvaranja zvuka. Ali sličnosti ovih filmova sežu dalje od toga, ovi filmovi su ispod ljušture horora zapravo metafora roditeljstva

Prikazuju roditeljstvo kao iskustvo straha. Ukratko, u tim filmovima se radi o univerzalnom strahu odgovornosti prema nevinom, ranjivom malom ljudskom biću. Povećane opasnosti u ovim pričama dramatiziraju osjećaje koje roditelji već imaju.

Oba filma su centrirana oko žene koja je trudna u najgorem mogućem trenutku. Od prvog trenutna kad saznamo u kakvom su stanju, stvara se osjećaj anksioznosti. Kako bi trebale roditi i donijeti dijete u takav svijet? Njihov put ih dovodi prema otkriću da mogu ovo napraviti, da mogu izdržati nemogući zadatak majčinstva, što je dobar primjer za svaku ženu koja sumnja u sebe dok sazrijeva u majčinstvo.

Pitanje koje možemo izvući iz filmova je: Na kakav ovo svijet donosimo našu djecu? Kako možemo biti dobri roditelji u nestabilnom i opasnom svijetu. Nažalost za mnoge ljude danas, strah za život djece je već stvarnost (glad, masovne pucnjave, ratovi, klimatske promjene). Osjećaj da su prošle generacije poremetile našu ekonomiju i planet, te nisu preuzeli odgovornost.

Još jedna stvar koju treba naglasiti, a koja se odnosi na moderno roditeljstvo, je izoliranje obitelji. Ne postoji mreža podrške, nema ogromne zajednice za vrijeme trajanja filma koji pomaže roditeljima, što je sad predviđeno za roditeljstvo. Ne postoji mreža njegovatelja ili podrške roditelja sada kao što je to bilo prošlih generacija.

Oba filma imaju figuru oca, koji se žrtvuje kako bi spasio svoju djecu u emocionalnoj ekspresiji ljubavi prema njima. Likovi osjećaju pretjerane verzije strahova koje svi roditelji imaju. ”Kako da ih držimo sigurnima? Kako da ih držimo živima? Jesmo li dovoljno dobre osobe da bi bili njihovi roditelji?”

Do kraja filma , ovi roditelji uspijevaju u tome, bez obzira u sumnje. Potvrđuju kako roditeljstvo izvlači iz nas snagu koju nismo znali da imamo.

 

Autor: Toni Motušić

Foto: Pinterest

Izvori: Filmovi ”Bird Box” i ”A Quiet Place”