Početna > Olivera Drutter govorila o sramu, moći i užitku
kultura

Olivera Drutter govorila o sramu, moći i užitku

U suradnji Centra za integrativni razvoj i Dubrovačkih knjižnica, integrativna terapeutkinja Olivera Drutter, održala je 9. siječnja predavanje u Čitaonici Narodne knjižnice Grad pod naslovom ”Sram naspram ‘osobne moći’ i užitka”.

Drutter je govorila o sramu i koliko je on povezan s osobnom moći i užitkom.

– Sram je glavni neugodni osjećaj koji može gušiti naše kvalitete. Sram je jedan od najneugodnijih osjećaja, nagriza ljudsku srž postojanja, ako je jako prisutan, onda nemamo sposobnost reagiranja – objasnila je dodavši kako su strah, sram i krivnja ubojice gušta i osjećaja moći“, međutim, postoji pozitivna i negativna strana neugodnih emocija,  a njihovo potiskivanje od strane autoriteta dovodi do „nesposobnosti osjećanja“.

– Živimo u svijetu u kojem se stalno nadmećemo, kroz partnerske odnose, financijski uspjeh, status u društvu i slično. Ako smo zapleteni u osjećaj vlastite nemoći, tuđa postignuća će nas fascinirati i pokušat ćemo ih kopirati. Međutim, svi se rodimo s potencijalom za sve pa tako i za Osobnom moći. To nam je prirodno pravo dato po rođenju – rekla je Drutter.

Osobna moć je sposobnost čovjeka da bude neovisan o tuđim mišljenjima, a s užitkom je povezana tako što kada je čovjek u svojoj osobnoj moći, kada ima pravo izražavati svoje potrebe i svoje čežnje, kada ima sposobnost provoditi svoje ciljeve i namjere, onda stvara i osjećaj gušta. Ne ide toliko iz voljnog djela gdje želi sve pobijediti, nadjačati, biti bolji i dokazati se, nego ide iz onog svog autentičnog dijela gdje želi živjeti svoj temperament, karakter, svoju znatiželju, u području njegova interesa i pokazati se u svemu onome što on zapravo jest.

Ovo predavanje ujedno je i uvod za radionicu koju će Drutter održati na istu temu u subotu, 11. siječnja 2020., od 14:00 do 18:00 sati.