Početna > Najutjecajnije majke u povijesti
kultura

Najutjecajnije majke u povijesti

Svojim riječima, djelima i bezuvjetnom ljubavlju majke imaju dubok utjecaj na svoju djecu. Naše majke daju nam život, njeguju nas i podupiru dok rastemo. One nas uče, brinu se o nama i daju nam savjet i često pružaju takvu vrstu majčinske prisutnosti i za mnoge druge u njihovim životima. Od srebrenog platna, do spisateljica i političarki, te su žene imale svoj trag u povijesti dok su ovladavale majčinstvom

 

  1. Marie Curie

Iako je znanstvenica Marie Curie (1867.—1934.) najpoznatija po tome što je prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu, sama je odgojila i dvije kćeri nakon što je njezin suprug poginuo u nesreći 1906. Jedna od njihovih kćeriju, Irène Joliot-Curie, zajedno sa suprugom je osvojila Nobelovu nagradu za kemiju za svoj rad s radioaktivnošću. Joliot-Curie je rekla da je njezina majka usvojila naporan rad i fleksibilnost u svoju djecu: “Potrebno je ozbiljno se baviti nekim poslom i biti neovisan, a ne samo zabavljati se u životu – to nam je majka uvijek govorila.“

  1. Diana, princeza od Walesa

Tek ubrzo nakon što je princeza Diana zakoračila u središte pozornosti, postala je najpoznatija žena na svijetu. Koristila je svoju novootkrivenu slavu kako bi pridobila podršku za inicijative kao što je iskorjenjivanje mina, pridavanju pažnje borbi protiv HIV-a / AIDS-a i zdravlje djece. Dianina humanitarnost utjecala je na njezina dva sina, Williama i Harryja, koji su obojica uključeni u podupiranje dobrotvornih udruga koje je osnovala, dvadesetak godina nakon njezine smrti.

  1. Sojourner Truth

Godine 1826. Sojourner Truth i njezina kćerka pobjegli su iz ropstva u okrugu Ulster u New Yorku. Ubrzo nakon njezina bijega, čula je da je njezin petogodišnji sin, Peter, ilegalno prodan čovjeku u Alabami. Prikupila je novac za odvjetnika, podnijela žalbu sudu i uspješno izvela Petera iz ropstva – važan slučaj u kojem je crna žena uspješno tužila bijelca na sudu. Truth je postala kršćanska propovjednica u New Yorku i obišla sjeveroistok, govoreći o Bibliji i biračkom pravu žena.

  1. Abigail Adams

Kao supruga predsjednika Johna Adamsa, Abigail Adams bila je druga prva dama Sjedinjenih Država. Budući da je njezin suprug često bio odsutan od kuće zbog posla, često je samostalno vodila njihovu farmu, pisala pisma o jednakim pravima za žene i ukidala ropstvo, i obrazovala je svojih petoro djece – uključujući budućeg predsjednika Johna Quincyja Adamsa. Quincy Adams je napisao: “Moja majka je bila anđeo na zemlji. Bila je službenica blagoslova svim ljudskim bićima u svojoj sferi djelovanja. Njeno srce bilo je prebivalište nebeske čistoće … Ona je bila prava personifikacija ženske vrline, pobožnosti, milosrđa, uvijek aktivne i nikada ne posredujuće dobrohotnosti. ”

  1. Margaret Thatcher

Thatcher je ušla u povijest kada je 1979. godine izabrana za prvu premijerku Velike Britanije. Potom je postala najduža britanska premijerka 20. stoljeća. Majka dvoje djece kasnije će se svrstati među 100 najvažnijih ljudi 20. stoljeća po časopisu Time i proglašena je 16. najutjecajnijom Britankom u povijesti.

  1. Kleopatra

Kleopatra je bila posljednji pravi vladar Ptolemejskog Egipta, vladavši od 51. do 30. godine prije Krista. Podigla je četvero djece prije svoje smrti u 39. godini života i nikada nije sakrila svoje očinstvo koje je u to vrijeme bilo neuobičajeno. Kleopatra je imala sina s Julijem Cezarom i troje djece (uključujući blizance) s Markom Antonijem. Stoljećima kasnije, njezina tragična ljubavna priča s Markom Antonijem zauvijek će biti besmrtna u Shakespeareovoj drami, Antonyju i Kleopatri.

  1. Maya Angelou

Kao jedan od najtalentiranijih i najomiljenijih američkih spisateljica svih vremena, Angelou je dobila više od 50 počasnih diploma te je nagrađena prestižnom Nacionalnom medaljom za umjetnost i predsjedničkom medaljom slobode. Postala je samohrana majka sa samo 16 godina nakon što je rodila sina Guya, zbog čega veći dio njenog pisanja odražava iskustvo majčinstva, kao i utjecaje odgoja djece. „Majke imaju sposobnost oslobođenja ljubavlju, one su naši prvi učitelji; one su naše prve ljubavi. ”

  1. Audrey Hepburn

Hepburn će uvijek ostati zapamćena kao zvijezda filma „Doručak kod Tiffanyja“ , glumica je svoj život posvetila služenju i filantropiji. Hepburn je radila kao ambasador „Božje volje“ za UNICEF i pokrenula je vlastitu dobrotvornu udrugu „The Audrey Hepburn Society“, koja još uvijek radi s UNICEF-om na pružanju programa preživljavanja djece diljem svijeta. Nažalost, ona je pretrpjela četiri pobačaja, ali je bila i predana majka dvojici svojih sinova, Luci i Seanu.

  1. Lucille Ball

Iako je Ball poznata zbog stvaranja i glume u jednoj od najomiljenijih serija u povijesti televizije, „I Love Lucy“, ona je bila i prva žena koja je 1950. godine vodila veliki TV studio: Desilu Productions. Iste godine kao premijera „I Love Lucy“, dočekala je svoje prvo dijete i kad je očekivala svoje drugo dijete, Ball je odlučila upisati svoju trudnoću u seriju, unatoč neslaganju sa studijom. Zbog njezine hrabrosti i samopouzdanja, to je postala prva priča o trudnoći na velikoj mrežnoj seriji.

  1. Michelle Obama

Jedna od poznatih priča iz kampanje predsjednika Baracka Obame iz 2008. godine je da mu je supruga dopustila da se kandidira za predsjednika ako prestane pušiti. Taj bi zahtjev nagovijestio interes Michelle Obame za zdravlje i da se usredotočila na ukidanje dječje pretilosti.

Michelle Obama je poznata po tome što štiti svoje kćeri od publiciteta. U međuvremenu, usredotočila se na njenu “Idemo!” kampanju, sadnju prvog povrtnjaka u Bijeloj kući od vremena Eleanor Roosevelt.

Autor: Toni Motušić

Foto: Pinterest