Početna > U Mokošici formiran Čitateljski klub
kultura

U Mokošici formiran Čitateljski klub

Prvi sastanak mokoškog Čitateljskog kluba formiranog u organizaciji Dubrovačkih knjižnica u Ogranku Mokošica održan je 23. siječnja 2020. Ljubitelji književnosti tom su se prilikom upoznali s voditeljicom i konceptom rada kluba. Klubu se priključilo šest osoba različitih životnih dobi i raznovrsnih čitalačkih interesa.

„Ovakvi klubovi su mjesta razmjene mišljenja i stavova o pročitanom. Članovi se sastaju jednom mjesečno po pročitanom djelu te zajednički raspravljaju o književnom djelu, šire teme i reference, razmjenjuju stavove“, istaknula je Stanislava Nikolić Aras voditeljica Kluba, profesorica hrvatskog jezika i književnosti i spisateljica.

Razlozi okupljanja članova Kluba su raznovrsni, od želje za otkrivanjem novih svjetova, preko potrebe za razgovorom o knjizi ili jednostavno druženjem s ljudima koji vole čitati.

„Kao prvo to je radost druženja s čitateljima, s ljudima koji mi svaki put iznova pokazuju koliko je čitanje živ i važan proces a čitateljska pismenost i kompetencija važna disciplina. Dijalog na temu, vođena komunikacija, govoriti o sebi kroz pročitano, reference, citatnost, upoznavanje svijeta kroz autorske glasove i teme. Ali preporučivanje naslova, širenje znanja i interesa, popularizacija pojedinih književnih djela i literarnih tema je cijeli svemir“, navela je Nikolić Aras neke od svojih razloga zašto okuplja čitateljske klubove.

Prvi naslov koji će se čitati i o kojem će se raspravljati na sastanku koji je dogovoren u veljači je „Pereira tvrdi“, talijanskog autora Antonia Tabucchia.

Autor: Marjana Leventić