Početna > MJESEC HRVATSKE KNJIGE
kultura

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

„Cenzura i tema žena u Dubrovniku u 16. Stoljeću“

Znanstvenica Vesna Čučić održala je predavanje na temu „Cenzura i tema žena u Dubrovniku u 16. stoljeću. Predavanje se održalo u četvrtak, 24. listopada u čitaonici Narodne knjižnice Grad. Umirevoljena ravnateljica Dubrovačkih knjižnica govorila je o položaju žena u Dubrovniku u 16. stoljeću, o ženi kao temi književnog djela, o ženi kao piscu, odnosu dubrovačke vlasti prema ženama te cenzuri.

Na početku predavanja je govorila o položaju žena u Europi u 16. stoljeću, istaknuvši kako su bile isključene iz političkog, gospodarskog i religijskog života. Glavni akteri predavanja su Mara Gundulićeva, njezin suprug Nikola Vito Gozze i pjesnikinja Cvijeta Zuzorić – intelektualnci, istaknuti ljudi toga vremena koji su imali interes za pisanje, poeziju i filozofiju. 1581. u Veneciji su tiskana dva Gozzeova djela koja se sastoje od dijaloga Mare i Cvijete. S obzirom na to da se djela odlikuju modernim razmišljanjem o ženi u Dubrovniku tada, nisu postala poznata široj javnosti.

Predavanje je održano u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige koja se održava svake godine od 15. listopada do 15. studenoga. To je vrijeme kada se čitanje promiče kao društvenu vrijednost, a knjigu kao kulturno dobro. Kroz razne programe, nastoji se više govoriti o knjizi i tako okupljati sve one koji vole čitati. Moto ovogodišnje manifestacije je „U ritmu čitanja“, a posvećena je glazbi.

Manifestacija se održava na državnoj i lokalnoj razini i priključuju joj se brojne knjižnice. Dubrovačke knjižnice ove godine organiziraju razne aktivnosti, programe, radionice, čitaonice, predstavljanje knjiga te gostovanja. Također, već tradicionalno, za vrijeme manifestacije svi mogu besplatno vratiti knjige u knjižnice.

Autorica: Lina Šagi

Foto: Vedran Levi