Početna > Književni performans mostarskih studenata
kultura

Književni performans mostarskih studenata

Mostarski studenti odigrali su književni performans „Što te nema?“, u nedjelju 24. ožujka,  u prepunom HNK Mostar u organizaciji Kluba studenata hrvatskog jezika „Franjo Milićević“ i Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru. Za režiju je zaslužna studentica novinarstva Ana Dragozet, a književni performans je bio humanitarnog karaktera

“Što te nema?” je sinteza domaće i svjetske poezije u kojoj studenti odabirom najdražih stihova i neobičnim scenskim zahvatima tvore jedinstvenu priču o borbi za dominacijom u svim društvenim slojevima.

Ovaj književni performans po svojim elementima nije nešto što se može često vidjeti na kazališnim daskama. Jednog od ključnih elemenata predstavlja scenski pokret kojim su glumci iskazivali svoje emocije, međusobne odnose i osobnosti bez potrebe da jedno drugom išta kažu. Svaki glumac dobio je priliku pokazati svoju vještinu izvođenjem odabranog poetskog djela koji je isticao osobnost svakog od glumaca. Na ovakav jedinstven način spojena su kultna djela kao što su „Emina“, „Mostarske kiše“, „Ti koja imaš ruke nevinije od mojih“, „Balada iz predgrađa“ i „Pjesma mrtvog pjesnika“ sa izmjenama scena u kojima su se mogli čuti taktovi popularne glazbe kao što je pjesma „Cheap thrills“. Važno je spomenuti kako je i sevdah posebno zaokružio cijelu izvedbu.

Scenski minimalizam također je bio važan segment performansa. Jedini rekviziti na sceni bili su stol, dvije stolice, kišobran, gitara i lanac što je veoma odvažan korak jer sve ovisi o glumačkim sposobnostima i vještinama, bez posebnih pomoćnih efekata. Tako su u jednoj sceni glumci za potrebe izvođenja „Mostarskih kiša“ sami pokretima proizvodili zvuk kiše. Dakle, u „Što te nema?“ naglasak je stavljen na svakog glumca pojedinačno. Na njegovu glumačku vještinu i snalažljivost, kao i na njegovu osobnost i međusobne odnose.

„Što te nema“ vrijedan je svake pohvale iz više razloga. Prvenstveno zbog originalnosti i domišljatosti književnog performansa, potom zbog aktivnosti mostarskih studenata koji dokazuju kako umjetnost među njima ne samo da živi, nego i nastaje, a nimalo manje važno za spomenuti je kako su umjesto prodaje ulaznica odlučili skupljati humanitarnu pomoć. Ogromnim interesom za ovaj događaj Mostar je još jednom potvrdio kako u njemu mladi imaju značajnu ulogu.

Autorica: Ana Buratović