Početna > Ibrica Jusić: Poznati dubrovački glazbenik
kultura

Ibrica Jusić: Poznati dubrovački glazbenik

Ibrica Jusić, veliki hrvatski umjetnik, glazbenik i šansonijer te prepoznatljivo lice dubrovačkih skalina, 15. prosinca slavi 75. rođendan.

Ibrica Jusić, rođen je 15. prosinca 1944. u Dubrovniku. Poznat je po specifičnom glazbenom izričaju, šansonama, zabavnoj glazbi i sevdahu. Ljubav prema glazbi je naslijedio od svojih roditelja – oca Arifa, koji je svirao harmoniku i majke Emine, koja je lijepo pjevala. Jusićev brat, Đelo Jusić, vođa Dubrovačkih trubadura, naučio ga je svirati gitaru. Ibrica Jusić je skladao na stihove poznatih domaćih pjesnika – Luke Paljetka, Dobriše Cesarića, Miroslava Antića, Tina Ujevića, ali i svjetskih pjesnika poput Shakespearea, Bertolda Brechta i Leonarda Cohena. Kao mladić, svirao je i pjevao za prolaznike na dubrovačkim skalinama i upravo je to obilježilo njegov život. Nakon što je prepoznat u Dubrovniku, Jusić je otišao u Zagreb i debitirao na Zagrebačkom festivalu 1968., gdje je osvojio prvo mjesto.  Svoj prvi solistički koncert u karijeri, održao je u beogradskom Domu sindikata 1976. Iz tog razdoblja su poznate pjesme „Mačka“, „Još uvijek ne znam neke važne stvari“, „Morem plovi dragi moj“ i „Nemoj ići“. Nastupio je u svjetskim dvoranama, kao što su China Theatre u Stockholmu, Carnegie Hall u New Yorku te sydneyska Opera House. Nakon brojnih festivalskih pobjeda je otišao u Pariz, naučio francuski i stekao međunarodna glazbena iskustva nastupajući u francuskom cabareu Don Camilo. Nakon par godina iskustva u Francuskoj, vratio se u rodni Dubrovnik, gdje je svako ljeto održavao tradicionalne ponoćne koncerte na skalinama. 1980. je ponovno otišao u Francusku, a pet godina nakon, objavio je  album na francuskom jeziku. Nakon toga je otišao u Švedsku, gdje je tri godine pjevao s najvećim svjetskim imenima.  Za vrijeme domovinskog rata, Jusić je svirao u uniformi i s gitarom prošao sva ratna bojišta, za što je odlikovan Spomenicom.

Ibrici Jusiću je pravo ime Ibrahim. Još kao osmogodišnjak, pokazao je izniman talent – pjevao je u zboru, operetama i glumio u dramskoj grupi kazališta Marina Držića u Dubrovniku. Iako je zbog buntovne naravi tinejdžerske dane proveo u popravnom domu, taj period života pamti kao lijepu i poučnu školu. Ondje je imao sve što mu je trebalo, a i naučio je tapetarski zanat. Ibrica Jusić je i veliki ljubitelj životinja, posebice psa Bonda i mačke Kiki, koji su mu partneri u privatnom životu, ali i na pozornici.

Autor: Lina Šagi