Početna > O dubrovačkim imenima i prezimenima
kultura

O dubrovačkim imenima i prezimenima

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatskog jezika, u četvrtak, 5. ožujka u Čitaonici Narodne knjižnice Grad,  jezikoslovac Domagoj Vidović održao je predavanje “O dubrovačkim imenima i prezimenima”.

Vidović je u predavanju iznio pregled povijesnog razvoja osobnih imena, od onih najstarijih iz 9. i 10. stoljeća do novijih, a cilj je bio zaključiti koja su imena opstala do danas.

– Možda više nisu najčešća imena tipa Orsat i Vlaho, ali su i dalje prepoznatiljiva i rekao bih kako su snažnije opstala u dubrovačkoj dijaspori, kao i tipična dubrovačka starinska imena popu Dobre, Frana, Ane i Mara. Danas su najčešća osobna imena u Dubrovniku Luka i Mia, a ime Marin, u svom punom obliku, opet se vraća u modu. Zanimljiva je i činjenica kako se kod odabira muških osobnih imena osjeti utjecaj tradicije, dok pripadnice ženskog spola sve više nose strana i kratka imena kao što su Lana, Ema, Nika, istaknuo je Vidović.

– Ona ne moraju biti najčešća, ako je Marin preživio kao najčešće ime od srednjeg vijeka do danas. Malo se moda mijenja, nekad je 15, nekad 20, nekad 50, ali tu je…dokle god se osjeća taj duh Grada, dok god ga barem netko osjeća, a sigurno će ga netko osjećati, ostat će i ta imena, objasnio je jezikoslovac.

Što se tiče prezimena, Vidović se usredotočio i na vlasteoska, iz razdoblja od 1948. pa sve do 2001.

– Većina tih prezimena u Dubrovniku je izumrla. na području cijele Dubrovačke Republike je ostao samo rod Sorgo i Gozze, što se tiče ostalih prezimena vidimo da su se jako promijenili smjerovi dolaženja. Ako pogledamo starija povijesna razdoblja uvijek je mnogo dolazaka bilo iz Bosne i Hercegovine, ali znatno viši priljevi bili su iz Boke kotorske, Bara i Italije. Danas je to vrlo malo. Velikom većinom danas stanovništvo dolazi Bosne i Hercegovine – rekao je Vidović.

Najčešće prezime u Dubrovniku 1948. je bilo Matić, zatim Miloslavić pa Pavlović, a 2001. to su bila prezimena Radić, Matić i Pavlović.

Autor: Top Event Dubrovnik