Početna > Bukovčeva djela kao dubrovački dar Mostaru
kultura

Bukovčeva djela kao dubrovački dar Mostaru

Neprocjenjiv postav „Portreti obitelji Vlaha Bukovca“ iz riznice Umjetničke galerije Dubrovnik pristigao je u mostarsku Galeriju Aluminij 19. ožujka u sklopu programa Mostarskog proljeća. Čini ga trinaest remek-djela portreta najvećega hrvatskog slikara, čije je stvaranje dijelom svjetske umjetničke baštine

„Izvesti Bukovca iz dubrovačkih zidina moguće je samo ako gospari imaju povjerenja u vas, a povjerenje se ne rađa preko noći. Ono se gradi godinama, kroz suradnju, kroz zajedništvo, kroz sinergiju. Dovesti ovu izložbu u Mostar tehnički je bilo iznimno složeno i ponos je time veći što su djela danas ovdje“, izjavio je voditelj Galerije Aluminij Darko Juka.

Osim izuzetnih platna najvećeg hrvatskog portretiste, specifičnost ovog postava je što se u njemu nalaze i dva autoportreta njegovih kćeri Ivanke i Jelice koje su bile prve studentice praške Akademije likovnih umjetnosti.

„Vlaho Bukovac je u našoj nacionalnoj umjetnosti važan kao rodonačelnik modernog slikarstva kojeg je donio iz Pariza kao središnjeg urbanog i umjetničkog središta Europe na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Istovremeno je imao izuzetnu društvenu ulogu jer je bio nositelj društvenih aktivnosti u Zagrebu, utemeljivši prvi pravi izložbeni prostor – Umjetnički paviljon i Društvo hrvatskih umjetnika koje je okupljalo mlade i progresivne slikare“, istaknuo je v.d. ravnatelja Marin Ivanović.

Umjetnička platna iz Dubrovnika u Mostar su došla u zajedničkoj organizaciji Matice hrvatske Mostar, Umjetničke galerije Dubrovnik i Galerije Aluminij. Neprocjenjivi postav će u mostarskoj Galeriji ostati do 19. travnja.

Ana Buratović