Početna > Liči: Zdrava egzotična trešnja
kuhinja zdravlje

Liči: Zdrava egzotična trešnja

Liči, ili azijska trešnja, egzotično je voće koje se u Kini uzgaja više od 400 godina.

Liči je danas rasprostranjena po cijelome svijetu, ima mesnati plod i slatkog je okusa.  Azijska trešnja ima okruglu krošnju, čija širina može dosezati visinu samoga drveta. Zbog svoje veličine i specifičnosti, kroz povijest se uzgajala kao ukrasno drvo. Plodovi azijske trešnje, veliki su oko četiri centimetra i sazrijevaju u lipnju i srpnju. Sadrže mekanu kožnatu ovojnicu crvenkaste boje, dok je meso ružičaste ili sivkaste boje. Okusom podsjeća na trešnju i sadrži veliku količinu C vitamina. Liči se može jesti svježa ili suha i prerađivati u likere ili sokove.

Azijska trešnja, koristi se i u tradicionalnoj medicini. Pomaže kod kašlja, nadutosti, čira na želucu te pretilosti. Ima sposobnost jačanja imuniteta, poboljšanja probave, jačanja kostiju te snižavanja povišenog tlaka i zaštite kože. Liči sadrži od sedam do 21% šećera pa se ne preporučuje osobama s dijabetesom.

Prva knjiga ikada napisana o voću, bila je upravo o azijskoj trešnji. Na Tajlandu je toliko omiljena, da postoje festivali posvećeni ličiju. Također, ondje postoje i tradicionalni događaji koji uključuju azijsku trešnju – ukoliko žena na poklon dobije liči, ponuđen joj je brak i doživotna ljubav.

Autor: Top Event Dubrovnik

Izvor: LičiExoticKing