Početna > DIVNA BLAGDANSKA GASTRO BAJKA APETITA
kuhinja

DIVNA BLAGDANSKA GASTRO BAJKA APETITA

Predstavljamo jela koja će osvojiti srca vaših najmilijih

Trenutak blagdanskog slavlja, obiteljskog bogatog stola na sam Badnjak sve je bliže. Nekako s posebnim emocijama iz godine u godinu čekamo dane koji su pred nama. Veselimo se, s radošću pripremamo prave gastro poslastice ljudima koje volimo. Zagrebački restoran Apetit posebnu pažnju posvećuje upravo blagdanskom stolu. Pri uređenju pomno se bira svaki detalj. Izbor jela također je poseban. Apetit predstavlja pet jela koja će vaši bližnji sigurno zavoljeti.

Hrana diktira razvoj i raspoloženje cijelog blagdanskog druženja. Pripazite da ste napravili meni koji jedu svi, ali opet morate biti maštoviti i pokazati da ste se potrudili. Iz tradicionalnih namirnica može se napraviti nešto novo i sjajno. Ako uspijete u tome, naravno, svi će vas pitati za recept. Tako ćete ostati u sjećanju svih koji budu kasnije ta jela pripremali u vlastitom domu.

Za blagdansko predjelo tim Apetita na čelu s cheficom Sanjom Gregorius predlaže školjke rumenku ili lakirku s azijskom salatom. Ovaj naizgled neobičan spoj lagano je predjelo koje će nas okusima odvesti u neke daleke krajeve. Lasagne od crvenog zelja idealno su predjelo za ovo doba godine. Ovu kombinaciju mnogi sigurno nisu probali, a oduševljava na prvu. Tradicionalni bakalar ovog puta Apetit predlaže u škartocu s gorušicom i povrćem. Ova ukusna kombinacija oduševit će i samim izgledom. Za one koji se odluče za mesnu kombinaciju jela, piletina u soli izbor je s kojim ne možemo pogriješiti za blagdanski stol. Kesten kolaču kao prijedlogu deserta razveselit će se ponajviše najmlađi.

Ako želite ostaviti potpuni dojam gostima, blagdanski stol svakako treba dekorirati. „Što se dekoracije samog stola tiče, možete je napraviti s puno elemenata koje možete ubrati u prirodi ili kupiti na placu. Priroda je pojam i početak vaše dekoracije. Kesteni, rogač, sušene naranče, cimet grane šipka, grane borova …. Uz to kombinirajte malo srebrenih lučica i kugli. Vaš blagdanski stol začas će dobiti neodoljivi izgled!“ – savjetuje Sanja Gregorius i dodaje: „Najbolje je i odrediti gdje će tko sjediti, goste treba izmiješati. U rasporedu sjedenja razdvojiti parove, sjednite ih pored osoba s kojima možda i nisu tako upoznati. Na taj ćete način dobiti efekt novih druženja i komunikacije o novim temama!“

Badnjak u Apetitu je poseban. Isto tako u svakom domu ovaj dan može ukućanima dugo ostati u sjećanju. Dobrom energijom, maštom i kreativnošću blagdane možemo pretvoriti u pravu višeosjetilnu bajku. Uživajte uz predložena jela i sve najbolje!

PILETINA U SOLI

Sastojci:
3 kg morske krupne soli
1 bjelanjak
Timijan
Ružmarin
Lovorov list
1 pile 1 ,5 kg

Priprema:
Sol izmiješati s bjelanjkom i 180 ml vode, u posudu za pečenje staviti papir za peći i 1 /3 soli posložiti na to, piletinu napuniti sa začinima i staviti na sol, zatim ostatkom soli pokriti. Piletina mora biti potpuno zatvorena u soli
Peći na 200 C / ili plinski 3 // 1 sat .

Servirati u komadu na stolu i nožem puknuti sol.

RUMENKA ILI LAKIRKA SA AZIJSKOM SALATOM

Sastojci:
1 kg lakirka
Maslinovo ulje
Sol
Papar
100 g daikon korijen
100g mrkve
100g celer korijen
Ponzo umak (asia shop)
Soja sauce
Korijander

Priprema:
Školjke lagano prokuhati u vodi da se otvore zatim u tavu staviti maslinovo ulje i školjke, sol i papar. Lagano ispeći.
Daikon, mrkvu i celer izrezati na tanke končiće i marinirati ponzo umakom i soya sosom, na kraju dodati svježi korijander.
Školjke posložiti na tanjur i na sredinu tanjura dodati mariniranu salatu.

LASAGNE OD CRVENOG ZELJA

Sastojci:
8 svježih listova za lasagne
250 g crvenog zelja
200 ml soka od jabuke
2 jabuke
3 žlice šećera
Sol
Papar
Lovorov list
Anis zvjezdani
3 žlice brašna
200 g parmezana naribati
150 ml vrhnja za kuhanje
120 g maslac

Priprema:

Šećer staviti u lonac i karamelizirati, zatim staviti naribane jabuke i zelje, sve skupa lagano pirjati, dodati začine, zaliti sa sokom od jabuke i pirjati na laganoj vatri 45 min, dolijevati vodom ako nedostaje tekućine. Gotovo zelje možete i pripremiti dan prije i staviti da se hladi.

Priprema bešamela za lasagne: maslac rastopiti, dodati vrhnje, sol, papar, lovorov list, kad zakuha skinuti s vatre i dodati brašno, dobro pjenjačom izmiješati.

Zatim namastiti posude sa maslacem i početi slagati sloj po sloj.
Jedan list lasagne pa bešamel pa zelje i malo parmezana pa opet list lasagne, bešamel pa zelje i na kraju parmezan za zapeći . Peći se na 160 C, 15 min.

KESTEN KOLAČ

Sastojci:

Biskvit:
165g jaja
300g šećera
200g tamne čokolade
240g maslaca
120g brašna glatkog
60g lješnjaka sjeckanog

Priprema:
Jaja i šećer pjenasto izmiješati, rastopiti čokoladu i maslac, spojiti smjese i dodati brašno, staviti u formu i posuti lješnjacima. Peći na 170 C / 15 min.

Krema:
500g mascarpone sira
2 žumanjka
300g kesten pirea
250g tučenog slatkog vrhnja
4 lista želatine
Zest naranče
Vanilija štapić
Rum 0,01l

Žumanjke kuhati na pari, u vrele žumanjke dodati namočenu želatinu i kesten pire, izmiješati i pustiti da se ohladi, zatim umiješati mascarpone sir i vrhnje.

Masu na ohlađeni ispečeni biskvit izliti u formu i staviti na hlađenje 3 sata, dekorirati po želji.

FILE BAKALARA U ŠKARTOCU SA GORUŠICOM I POVRĆEM

Sastojci:

4 filea svježeg bakalara (naručiti na ribarnici)
4 mrkve
Engleski celer
2 Komorača
Papir za pečenje / konac za zavezati
Maslinovo ulje
Sjeme gorušice
Sol / papar

Priprema:
Povrće oguliti i narezati, zatim ga blanširati u vrućoj vodi. Papir izrezati na komade, namazati po sredini maslinovim uljem, položiti povrće na to, začiniti soli i paprom, file ribe začiniti soli i maslinovim uljem dobro pomazati, položiti na povrće i posuti malo gorušice po tome, zatim zatvoriti škartoc i zavezati kao bonbon. Peći na 180 c / 12 min

WONTON JUHA

Sastojci:
Wonton tijesto
200 g mljevene piletine
1 mladi luk
1 žličica svijetlog umaka od soje

Za juhu:
1 l pilećeg temeljca
150 g svježeg kupusa
½ žličice sezamovog ulja
1 žlica soja umaka
100 g kuhane piletine

Dodaci juhi:
1 mladi luk
Žlica sezamovih sjemenki
2 mrkve

Od piletine, sitno nasjeckanog luka i umaka od soje načinite smjesu za punjenje koju stavite na sredinu razvaljanog tijesta pa prstima namočenima u vodi spojite suprotne krajeve i naborajte. Pripremljeno punjeno tijesto pažljivo spustite u kipuću vodu i kuhajte po 5 minuta dok ne ispliva na površinu, a zatim ga izvadite. U vrući temeljac umiješajte tanko narezani kupus, dodajte soja umak i sezamovo ulje te kuhajte 2 minute dok kupus ne omekša.

Juhu stavite u tanjur, dodajte kuhano tijesto i piletinu narezanu na štapiće.

Autor: top-event.hr