Početna > Toplina u vašem domu
Interijeri & Eksterijeri

Toplina u vašem domu

Vizualni efekti iznimno djeluju na raspoloženje te je uređenje doma upravo zbog toga važno svakom pojedincu

Vizualna toplina doma postiže se različitim načinima, kao što su primjena odgovarajućih boja, materijala, stilova uređenja, dekorativne rasvjete i ostalih ukrasnih sredstava.

Moderna minimalistička rješenja izvedena najčešće u bijelim nijansama, stvaraju hladne prostorne ugođaje, a rustikalni stilovi daju potpuno suprotne efekte. Rustikalni stil prati primjena prirodnih materijala, i njihov jednostavniji ili tradicionalniji način obrade, pa uz odabir toplijih boja, poput nijansi žute, crvene ili smeđe, nastaje iznimno topao ugođaj u domu.

Mirisne svjećice popularan su detalj za uređenje interijera tokom čitave godine. Ipak, sigurno ćete se složiti da za vrijeme zimskih mjeseci imaju posebnu čar. Pridonose lijepom ugođaju i toplini doma, te unose ugođaj romantike.

Svijeće se danas mogu kupiti u gotovo svakom dućanu, naročito onima koji prodaju namještaj ili opremu za uređenje. Mogu se naći po povoljnim cijenama, u raznim veličinama i oblicima. Za zimske mjesece predlažemo mirise kao što su vanilija, cimet ili naranča.

Od svega navedenog, najveću toplinu u prostor će unijeti drvo. Ovaj materijal vizualno je privlačan i uljepšat će vam boravak u zatvorenom prostoru tijekom hladnih zimskih dana. Drveni namještaj te zidne, podne i stropne obloge u različitim prirodnim bojama, obradama i načinima slaganja drva, stvaraju iznimno topao ugođaj. Drvo je prirodan materijal pa je stoga i izuzetno ugodan našem oku.

Nema bolje atmosfere od tople vatrice kamina. Imate li kamin u prostoru će vladati posebno ozračje. Tome mogu pridonijeti i drva kao dekoracija ako ih držite pokraj kamina. Idilična slika doma u hladnim zimskim danima redovito se veže uz kamin i pucketajući zvuk vatre. Kamini se izvode u modernim i rustikalnim oblicima, ovisno o načinu uređenja i namjeni prostora. Uz kamin treba obvezno predvidjeti prostor za smještaj drva za loženje, a odlična se rješenja postižu kada cjepanice postanu dio dekoracije kamina i cijelog prostora. Ako niste u mogućnosti ugraditi pravi kamin, svakako postoji i druga opcija a to su električni kamini koji su idealni za zagrijavanje i dekoraciju.

l Boje intenzivno utječu na vizualnu toplinu doma, plava i siva su boje koje vizualno rashlađuju dom, a crvena, narančasta, žuta, zelena, roza i nijanse smeđe vizualno će ga ugrijati. Toplim se bojama možete poigrati u bilo kojem dijelu doma, od ulaznog prostora do kupaonice.

U trendu su pletene deke, čupavi krzneni prekrivači i jastuci. Deke i jastuci mogu biti izvrstan dekorativni detalj, bilo na fotelji, kauču ili čak na podu. Još jedan pleteni komad koji će se bez problema uklopiti u čitav niz prostorija u vašem domu i učiniti ih još ugodnijima. Dobro će vam doći dok u fotelji ušuškano gledate omiljeni film ali će biti i jednako dobar ukras na vašem kauču ili fotelji, “nemarno” prebačena preko njih. Naravno, pletena deka će u hladnim noćima imati bitnu ulogu i u vašoj spavaćoj sobi. Pleteni materijali u naš dom unose dodatni osjećaj topline i udobnosti, a postoji mnogo načina da postanu dio vašeg doma u ovo zimsko vrijeme.Trenutno su u trendu velika pletiva, kao i u modi što se tiče predimenzioniranih pulovera te krzneni dodaci u obliku deka ili jastuka. Dekorativni jastučići u toplim bojama, postavljeni bez posebnog reda po kauču ili foteljama čine prostor šarmantnim. No nesimetrično postavljeni na drvenom podu ili tepihu unijet će toplinu i ležernost koja je u skladu sa željom da se u hladnim zimskim danima što više opustimo u toplom kućnom ambijentu.

Izravan vizualni kontakt s prirodom koja vas okružuje bit će divna dekoracija vašeg doma. Kontrast između zimskog ugođaja koji poput postera krasi vaš dom i topline koju ste postigli unutarnjim uređenjem, stvorit će fantastične ugođaje.

I na kraju vruča čokolada, omiljeni čaj ili kava dodatno će učiniti lijepu atmosferu u toplini vašega doma uz dobru knjigu, medenjake ili keksiće sa cimetom.

Naša preporuka je svakako da se prepustite zimskim čarima i uživate u čarobnoj toplini vašeg doma.

Foto: Pinterest, Pixabay