Početna > Ideje za pametnu garderobu
Interijeri & Eksterijeri

Ideje za pametnu garderobu

Proljeće je idealno vrijeme za organizaciju vaše garderobe. Stoga, donosimo vam nekoliko prijedloga kako možete riješiti problem skladištenja. Stalci su naročito praktični za hodnike i slobodne prostore jer vješalice nikada nisu dovoljno velike za svu odjeću koju nosimo. Ovako se odjeća i manje gužva te izgleda pregledno i uredno. Na taj način rješavamo i problem one odjeće koju trenutno nosimo, a ne bismo je htjeli vratiti natrag u ormar nego još koji put odjenuti prije stavljanja u stroj za pranje

Veliki ugradbeni ormari, kao i prave garderobne prostorije, zahtijevaju adekvatnu rasvjetu. Bit će, u njima, dostatno jedno središnje rasvjetno tijelo jačeg intenziteta. S obzirom da su to prostorije u intimnom dijelu stana i da su skrivene od pogleda, ne trebate puno novca trošiti na rasvjetna tijela. S obzirom da su Ytong ploče i blokovi napravljeni od porobetona, kroz njih ćete lako i jednostavno provući električne instalacije. Prikladnim alatom koji će Vam poslužiti kao grebalica izdubite rupe u koje položite instalacije i sve zajedno zapunite i izravnajte gletom.

Kako se ne bi presvlačili na hladnome podu i da bi Vam garderoba bila toplija, stavite u nju barem jedan manji tepih poput vunenog ćilima ili bijele štavljene janjeće kože s mekom vunicom. Za presvlačenje čarapa i cipela ili samo promatranje odjeće u potrazi za savršenom kombinacijom, u garderobu možete staviti zgodan stolac ili fotelju, imate li mjesta

Za police koje sežu visoko do stropa razmotrite opciju ugradnje kliznih ljestvi. I na kraju, preporuka! U garderobe je uvijek dobro rasporediti dovoljne količine prirodnih ili industrijski proizvedenih sredstava protiv moljaca.

San svake žene je imati posebnu prostoriju u kojoj bi lijepo raspoređena, samo po njezinom ukusu, bila složena njezina odjeća, cipele, modni dodatci i sve sitnice koje čine dio njezinog modnog izričaja. U svojoj savršenoj garderobi, žena bi se trebala osjećati kao kraljica.

Ako nemate ideja, a imate mogućnosti neku prostoriju kod kuće pretvoriti u samo svoj kutak iz snova, provjerite s kojim budžetom raspolažete i krenite u akciju. Možete postići što želite i izabrati između tradicionalnog, luksuznog, francuskog i brojnih drugih stilova, koji god vas se najviše dojmio.

Sortirajte vašu odjeću i stvari u ormaru tako da imate potpuni pregled gdje se koja stvar i komad odjeće nalazi. Ovo će veoma olakšati snalaženje u ormaru, skratiti vam vrijeme pronalaženja odgovarajuće kombinacije. Ukoliko je vaš ormar natrpan odjećom i više nema mjesta za stvari u njemu, možda je vrijeme da ga očistite od suvišne odjeće. Ukoliko imate odjeću koju ne nosite i ne znate šta ćete s njom, možete je nekome pokloniti ili donirati u humanitarne svrhe.

Kako bi cipele uvijek bile na dohvat ruke dobro je sortirati ih na adekvatan način u ormaru. Za ovo su posebno pogodni elementi na izvlačenje, ali i prozirne plastične kutije u kojima uvijek može vidjeti što vam je potrebno. Savjet više: kako bi vaš ormar i pored cipela koje čuvate u njemu ostao svjež preporučujemo da cipele prije stavljanja u garderoberu dobro prozračite i dodatno u njih stavite paketiće sa lavandom ili male osvježivače za ormare.

Otvorene police u ormaru, vješalice za odjeću i ostali elementi za skladištenje će omogućiti da vam svaki komad bude na dohvat ruke. Također, sve će biti pregledno.

Nabavite šarene kartonske ili plastične kutije u koje ćete skladištiti odjeću po sezonama. Možete sortirati i posebno raspodijeliti kutije za gornje dijelove (majice, džemperi, košulje) i donje dijelove (kratke hlače, cipele, suknje) u kojima će te po potrebi odlagati odjeću za toplo ili hladno vrijeme.

Neki komadi odjeće su osjetljivi i njih možete smjestiti u specijalne vrećice. Za svježinu u ormar možete dodatno postaviti i još zatvoreni čvrsti sapun. Iznenadićete se koliko sapun može osvježiti na ovaj način vašu odjeću. Trudite se da vaša garedroba uvijek bude lijepo organizirana. Namijenite jedan odjeljak za cipele, stavite kolica u ormar, ubacite u kutije ili košare u njega i ostale elemente za odlaganje različitih stvari i posebno – sitnica.

Trudite se da uvedete red u vašu garderobu a zatim i – zadržite. Razvrstajte i organizirajte odjeću a zatim i planirajte kako i gdje ćete koju stvar odložiti. Ova disciplina će vam svakako skratiti muke oko odabira odjeće te vas poštedjeti glavobolje.

Foto: Pinterest, Pixabay