Početna > Čarolija kamina
Interijeri & Eksterijeri

Čarolija kamina

Kamini u interijeru, pa i u eksterijeru, sve su češći izbor vlasnika stanova i kuća. Nije rijetkost vidjeti ni poslovne prostore, poput restorana, koji u nekom svom dijelu imaju kamin. Kamini su, svakako, jedan od najpopularnijih elemenata za ukrašavanje prostora, a zbog ekonomske isplativosti grijanja na drva (iako kamini mogu biti i na struju, etanol ili plin) jedna su od opcija grijanja doma.

Što je u kaminu tako čarobno?

Ima ljudi koji bi ruku u vatru dali za tvrdnju kako ugradnja kamina može od kuće napraviti dom. Prije svega tu je asocijacija na zajedništvo naših homo predaka koji su se okupljali oko vatre u svojim pećinama i skloništima. Drugo, naši ne tako davni prethodnici, primjerice oni od prije dvjestotinjak godina, pa i puno manje, u nekim ruralnim krajevima Hrvatske sjedili su oko otvorenih ognjišta na kojima se kuhala hrana i uz koja su se grijali.

Neovisno o izgledu i oblicima koji su se s vremenom mijenjali, kamin je uglavnom središnji dio prostorije u kojoj se najčešće i najduže boravi. U suvremeno vrijeme, osim u dnevnim boravcima, kamin se sve češće smješta i u druge prostorije, poput kupaonica, spavaćih soba, biblioteka, pa čak i u uredske prostore kao primarno ili dopunsko grijanje ili samo kao atrakcija.

Niti jedan drugi komad namještaja niti element u domu ne može stvoriti takvu atmosferu koja čovjeka čini zadovoljnim i opuštenim kao što to može kamin, osobito onaj otvoreni. Uz lagano izgaranje drva i zvuk pucketanja vatrice, pa onda toplinu koja se širi prostorom i, možda, čašu vina uz nježnu glazbu – romantika i ugoda su zajamčene!

U stvaranju posebnog ozračja kamini su nenadmašni bez obzira je li riječ o lijepim trenucima s obitelji i djecom, večernjem druženju s prijateljima, gledanju utakmice, omiljenog filma s društvom ili pak romantičnom zbližavanju s voljenom osobom. Osim ugodne atmosfere, romantike i estetike, prednost kamina, prije svega onih na drva, je u najprirodnijem i ekološki najprihvatljivijem obliku grijanja. Osobito to dolazi do izražaja u vremenima kada cijene energenata nisu stabilne, kada se uglavnom povećavaju, pa je jasno da kamini postaju logičan izbor i sa ekonomskog i financijskog aspetka.

Kad je o božićnom ukrašavanju riječ, ne možete pogriješiti. Samo dajte mašti na volju i uživajte. Neka slike govore i posluže vam kao neiscrpni izvor zanimljivih ideja:

Foto: Pixabay, Pinterest

YouTube: https://www.instagram.com/babus_relax…