Početna > Egzota mačke
lifestyle

Egzota mačke

Egzote (ili exote) mačka je kratkodlaka inačica perzijske mačke. To znači da su uzgajivački standardi zapravo jednaki, osim glede dužine krzna. Ova vrsta je dobar izbor za ljude koji vole mačke perzijskog tipa, ali nisu spremni utrošiti poprilično vremena za brigu oko krzna perzijske mačke. Sve boje koje se mogu naći kod perzijske mačke pojavljuju se i kod egzote mačke, a te se vrste često i križaju. Egzote su mirne, poslušne mačke ujednačenog temperamenta. Općenito govoreći njihov karakter isti je kao i kod perzijskih mačaka.

Imaju nježan, ugodan glas koji rijetko koriste. Obično se dobro slažu s ostalim mačkama i nemaju problema sa psima. Ova vrsta nije nametljiva. U pravilu rade po svome, iako vole društvo i vole da ih se mazi.

Tjelesne osobine:

Tijelo je zbijeno, dubokih prsa, mišićavih ramena i leđa, te kratkog, jakog vrata. Noge su kratke i čvrste, a šape velike i okrugle. Rep je kratak, proporcionalan tijelu, zaobljenog vrha. Glava je okrugla, krupna i dobrih proporcija, široke lubanje i punih obraza. Čelo je lijepo zaobljeno i kratko, vrlo širok nos ima vidljiv prekid. Vrh nosa morao bi biti u ravnini s donjim kapkom, a prekid sa sredinom oka. Egzote mačka ima jaku, široku čeljust i čvrstu bradu. Male uši su široke pri dnu i okrugle. Velike okrugle oči su dosta razmaknute i morale bi biti bistre i izražajne. Boja očiju je bakrena, ili zelena ili plava, ovisno o boji krzna. Krzno egzota mačke mekano je i gusto, dlaka je nešto duža nego kod britanske kratkodlake mačke. Dolaze u svim mogućim kombinacijama boja i uzoraka.

To je novija pasmina, nastala 1960 god. križanjem perzijske i američke kratkodlake mačke. Iz te kombinacije nastala je mačka sa okruglom glavom i svilenkastim krznom. Godine 1979 egzota je uvezena u Europu a tek 1991 priznata je od FIF-e u kategoriji dugodlakih mačaka i od tada se sudi u I kategoriji.

Foto: Pixabay, Pinterest

YouTube: Hosico fan page Instagram