Početna > Barcelona
lifestyle

Barcelona

Gaudijeva riznica

Glavni grad Španjolske, smješten na Sredozemnom moru, poznat po istoimenom nogometnom klubu? Ako još niste odlučili gdje ćete na odmor, možda vas baš Barcelona osvoji da spakirate kofere!

Barcelona je najpopularnije španjolsko turističko središte, a zajedno s Parizom, Londonom i Rimom svjetsko je odredište brojnih turista. Srce starog grada čini Gotička četvrt sačinjena od uskih ulica na vrhu koje se nalazi „Basílica de Santa Maria del Mar“.

Okružena drvećem s obje strane, prepuna malih restorana i barova proteže se „La Rambla“. Na jednom kraju nalazi se Katalonski trg dok je s druge strane spomenik Kristoforu Kolumbu. Sredinu čini tržnica „La Boquería“ na kojoj se svakodnevno prodaju svježi proizvodi od suhomesnatih proizvoda i ribe do voća i čokoladnih poslastica.

Udaljujući se malo dalje od samog centra grada, otkriva se kulturna sfera kojom vlada umjetnik Antoni Gaudí. Sagrada Familia je nedovršeno remek djelo kršćanske katedrale. Visoki tornjevi posvećeni su Nadi, Vjeri i Čestitosti dok svaki vrh krasi poseban detalj.

Niz od parkova, vrtova i građevina objedinjuje „Park Güell“. S glavne terase ukrašene mozaikom proteže se pogled na cijelu Barcelonu. Njegov specifični stil vidljiv je kroz nakošene prolaze Colonnaded.

Kreativnost i unikatnost ovog umjetnika ne zaslužuje ostati samo na ove dvije građevine. Casa Milà građevina je valovitog oblika koja nema ni jedan pravi kut. Krovovi su ukrašeni mističnim bićima dok su hodnici unutar nje vijagaju. Neshvaćeni umjetnik koji je bio korak ispred svoga vremena, danas je svojim apstraktnim stilom nezaobilzan te čini Svjetsku baštinu UNESCO-a.

Ogladnite li u nekom od restorana možete probati tradicionalnu paellu jelo od riže, morskih plodova i graška, a za brzinski obrok tu su slasni zalogajčići tapasi – krušćići nadjeveni različitim dodatcima. Dobru hranu prati i dobro piće a naš prijedlog je sangria slatka mješavina vina i komadića voća.

Autorica: Lucija Banović, top-event.hr

Foto: Lucija Banović, Pixabay