Početna > Amazonska prašuma
lifestyle

Amazonska prašuma

˝Naša pluća u plamenu˝

Amazonska prašuma gori. Prema podacima brazilske svemirske agencije, od početka godine u Amazoniji je buknulo preko 75.000 požara.

Amazonska prašuma, najveća svjetska tropska šuma, nije samo dom za oko milijun starosjedilaca i tri milijuna vrsta biljaka i životinja, već usporava tempo globalnog zagrijavanja.

Po potvrđenim podatcima UN-a, Rainforest Foundation US i Svjetske Banke, glavni razlog ovih požara i općenito uništavanja kišnih šuma, je životinjska poljoprivreda koja je odgovorna za čak 91% uništenja Amazonije. Kišne šume su još jedan eko sistem koji ispašta zbog stočarstva. Smatraju se plućima planete jer udišu ugljični dioksid, a izdišu kisik.

Požari se često javljaju u sušnoj sezoni u Brazilu, koja se završava krajem listopada ili početkom studenog, ali oni se također namjerno pokreću u namjeri da se ilegalno očiste šume zbog uzgoja stoke. Obično čistači šuma koriste tehnike spaljivanja kako bi očistili zemlju, ali umjesto da spaljuju samo 2-10 hektara, poljoprivrednici spaljuju stotine do tisuće hektara.

Zbog stvaranja pašnjaka i uzgoja hrane za stoku, u svijetu se, svake sekunde uništi 0.4 hektara kišne šume, što je u prosjeku veličina jednog nogometnog terena. Procjenjuje se da svakog dana nestane preko 100 vrsta biljaka, životinja i insekata prilikom uništavanja šuma.

Plantaže palminog ulja uzrokuju veliku sječu Indonezijskih šuma. Procjenjuje se da se zbog palminog ulja uništi se 26 milijuna hektara šume. Međutim, za prehranu stoke uništi se 56 milijuna hektara kišne šume svakodnevno.

“Ono što primjećujemo posljedica je povećanja krčenja šume koje se vidi u nedavnim podacima”, rekao je Ricardo Mello iz brazilskog Svjetskog fonda za prirodu.

Autor: Toni Motušić

Foto: Pinterest