Početna > Maine Coon mačka
kolumne

Maine Coon mačka

Zašto je Maine Coon jedna od najpopularnijih pasmina mačaka u svijetu?

Uopće nije stvar u divljem izgledu i njihovoj veličini. Stvar je u njihovom karakteru, navikama, idejama i ponašanju.

Maine Coon mačka privržena je svojoj obitelji, ovisna je o ljudima i mačka je za krilo. U raznim članicama nalaze se baš suprotni podaci, no kao vlasnik i uzgajivač jedne od najdugovječnijih prirodnih pasmina mačaka mogu vam reći da su to neistine. Već  80-tih godina prošlog stoljeća, razna istraživanja na Sveuičilištu Temple u Philadelphiji dokazala su kako su prvi tjedni života ključni za psihofizičko ponašanju mačke. Ukoliko je u uzgajivačnici odrađena pravilna primarna socijalizacija mačića te je ono u najranijoj dobi steklo pozitivna iskustva na svijet oko sebe, možete biti uvjereni da će Maine Coon biti otvoren, vrlo umiljat, dobroćudan i imati će potpuno povjerenje u svog čovjeka, uživati će u njegovom društvu i svakodnevnim navikama. Maine Coon je mačka koja traži ali i daje pažnju, obraća pozornost na sve što radite i uvijek se želi uključiti.

Narodno su poznati i pod nazivom „nježni divovi“  zbog svoje veličine, divljeg izgleda, robusnosti,  raskošnog krzna i dugog kitnjastog repa. Svoji potpuni izgled dobivaju nakon kastracije i u dobi nakon 4. godine starosti.

Ono što ih čini drugačijim od bilo koje druge pasmine su :

  1. Glasanje poput sretnog cvrkutanja. Cvrkutanje je inače u stručnoj literaturi podvrsta prednja. Smatra se da to nije vokalni zvuk već zvuk koji se ispušta samo u trenutcima ugode i najčešće zvuči kao „brrm“ ili „brrp“.  U stanju su „cvrkutati“ cijeli dan. Najčešće se ti zvukovi javljaju nakon pozdrava upućenim ljudima ili drugim životinjama, nakon što im se čovjek obrati ili ako ih se pozove. Naravno, uz ovaj zvuk, Maine Coon mačke  proizvode i vokalne zvukove, nama poznate pod nazivom „mijaukanje“. Tim zvukom se koriste kada razgovaraju, prigovaraju, nešto traže ili su zbunjeni.
  2. Obožavaju vodu. Postoje teorije da je to upravo zbog njihovog specifičnog vodonepropusnog krzna, te same činjenice da je dugo vremena potrebno da se dlaka u potpunosti smoči te da se oni osjećaju mokro. Igranje u vodi i sa vodom, kupanje, provođenje sati i sati u umivaoniku, kadi, sudoperu, te pijenje vode iz slavine najčešće su navike koje vlasnici Maine Coona komentiraju.
  3. Vrlo su inteligentni i svjesni su situacija oko sebe . Znaju gdje im stoji hrana a gdje poslastice i uvijek smisle način kako otvoriti ormarić, ladicu ili neka vrata. Često svojim ljudima donose i stvari poput ključeva, olovaka, gumica za kosu i slično. Razumiju osnovne naredbe poput „ne“, „siđi“, „dođi“, „donesi“. Ukoliko imate loš dan, ili ste bolesni – oni su toga svjesni te neće raditi uobičajene nepodopštine, nego će se primiriti uz svog čovjeka. A ako ste sami raspoloženi za neke aktivnosti, i oni će se pokrenuti i početi istraživati što to vi radite.
  4. Bezbrižna zaigranost im je možda najjača strana – igranje sa svojim repom (osobito ako je mokar), sa drugim životinjama, djecom, ljudima, igračkama ili našim osobnim stvarima njihova je svakodnevica.

Maine Coon nije najveća pasmina domaćih mačaka na svijetu, iako im mnogi vole pripisivati i tu osobinu. Prema standardima felinoloških udruženja to su Norveška šumska mačka i Ragdoll.

Za koga je ova mačka idealna? Za svakoga tko ima beskrajno puno ljubavi i spreman im je dati puno pažnje. Dobro će se uklopiti u bilo koji dom te ga ispuniti toplinom, mirom i zadovoljstvom. Učiniti će sretnima usamljene ljude, starije,  bolesne ali i obitelji s djecom te aktivne ljude. Karakterno ne postoje dva ista Maine Coona. Svaki je poseban. Činjenica je da mnoge gene naslijede s očeve i majčine strane vezane za karakter, dio daje i okolina u kojoj odrasta i živi, a onaj mali dio ostaje specifičan za svaku pojedinu jedinku. Ukoliko imate primjerice dva brata iz istog legla, odgojene u istim uvjetima i koji na kraju žive zajedno, garantiram vam da neće biti isti. To ih čini posebnima. Zato su jedna od najpopularnijih pasmina mačka, ne samo u Hrvatskoj već i na cijelom svijetu.