Početna > Djevojka od čokolade
kolumne

Djevojka od čokolade

Eh da se samo ljubi, kalorija bi definitivno bilo manje, al´ kad pričamo o čokoladi tu počinje sva moja patnja. Mogu svim vrstama hrane koju volim reći kako ćemo malo pričekati s jelom jer se družim sa zdravom prehranom, mogu svakome u lice reći što mislim, ali toj neodoljivoj čokoladi, ma njoj ne mogu ništa. Sjećam se svojih dvadesetih kad mi je vrhunac u kuhinji bio ispržiti jaje i to, da se ne lažemo, itekako sam znala zeznuti. Ja sam ona generacija iz kamenog doba kad nije bilo interneta, kablovske, televizijski sadržaj se emitirao analogno, a emisija o kulinarstvu nije bilo. Tad me, istini za volju, nije ni zanimalo kuhanje, a nisam puno marila ni o tome što unosim u organizam. Jela sam zdravo samo kad bih došla kući kod svojih na ručak ili večeru. S dvadeset i čavle možemo probaviti. Figurativno, dakako. E, lijepa mladosti, kad ti koenzima ne nedostaje, al´ eto onih osjetljivih godina i prvih kilica zbog kojih sam se odlučila posvetiti kulinarstvu. Naučila sam kuhati i jesti zdravo, ali jedna stvar se nije promijenila, a to je ljubav prema čokoladi. Uistinu ne poznajem osobu koja je voli poput mene. Kolač mi nije kolač ako u njemu nema čokolade. Kolač od sira? Ma dajte, molim vas! Kolač se može zvati kolačem samo ako u njemu ima njenog visočanstva čokolade. Volim eleganciju i u životu i na tanjuru pa sam stoga izabrala podijeliti s vama recept za Caruso kocke. Ovaj je kolač dobio ime po slavnom talijanskom tenoru Enricu Carusu. Izuzetno je lagan za pripremu, a nije ni preskup što u današnje vrijeme nije zanemarivo. Uz minimalan trud i s malo namirnica dobit ćete potpuni čokoladni užitak. Uvijek kad radite kolače činite to s radošću jer će tako i užitak dok ga jedete biti veći. Vjerujem da je Carusova žena nakon što mu je servirala ove kocke zaslužna za maestralnu tenorovu izvedbu pjesme O sole mio.

Caruso kocke
Sastojci
4 žumanjka
14 dag maslaca
14 dag šećera
10 dag ribane čokolade
10 dag mljevenih lješnjaka (ili oraha)
7 dag brašna
Glazura
3 rebra čokolade (odnosno 10 dkg)
3 žlice šećera
3 žlice vode
5 dag maslaca

Izmiješati žumanjke, maslac i šećer u pjenastu jednoličnu smjesu, pa dodati ribanu čokoladu, mljevene lješnjake i brašno. Za pjenasto tijesto koje će se topiti u ustima bitno je da čokolada za kuhanje bude naribana. Naravno, ovo je mala tajna za Caruso šnite. Nije pogrešno staviti ni rastopljenu čokoladu, ali tada će kocke biti manje rahle. Dobro izmiješati i na kraju nježno dodati snijeg od bljelanjaka. Najbolje ih je ručno umiješati kako bi snijeg od bjelanjaka zadržao čim više zraka te tako ostao i što većeg volumena. Peći na 150°C 30 minuta. Za glazuru rastopiti čokoladu na pari s vodom i šećerom i gusto ukuhati. Treba paziti da se makne s vatre čim se čokolada rastopi kako se ne bi napravile grudice. U tu smjesu polagano dodati maslac. Moja najveća mora kad je riječ o Caruso kockama je spremanje gotovog kolača na šest sati u hladnjak. Slažete li se da je agonija velika?