Početna > Intervju s Ivonom Macan
intervju

Intervju s Ivonom Macan

Manifestacija kao populariziranje književnosti

Mjesec hrvatske knjige obilježava se od 15.listopada do 15.studenog 2019. u knjižnicima diljem Republike Hrvatske u svrhu promoviranja književnosti i umjetničkog stvaralaštva. Ova manifestacija održava se i u Dubrovačkim knjižnicama, a o samom programu i ciljevima jednog ovakvog kulturnog zbivanja u Dubrovniku, ispričala je Ivona Macan, iz Dubrovačkih knjižnica.

  • Koliko godina postoji ta manifestacija? Koji su joj ciljevi i svrha?

Knjižnice grada Zagreba preuzele su, na zamolbu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u svibnju 1995. godine organizaciju manifestacije “Mjesec hrvatske knjige”. Manifestaciju vodi Programski odbor sastavljen od predstavnika knjižnica, nakladnika, medija, udruga i dr., a realizira je Organizacijski odbor sastavljen od djelatnika Knjižnica grada Zagreba.

Od 15. listopada do 15. studenoga, koliko svake godine traje manifestacija, nastoji se na državnoj i na lokalnoj razini što intenzivnije govoriti o knjizi, bilo s gledišta onih koji se profesionalno bave knjigom, bilo onih koji koriste usluge knjižnica – naših građana, okupljati na različitim programima sve one koje knjiga istinski zanima.

Manifestacija je organizirana na dva “nivoa”: sa središnjim programima (programotvaranja, zatvaranja, okrugli stol, nacionalni kviz ili program od posebnog značenja – kao što je otvaranje nove knjižnice u nekoj od sredina) i na lokalnoj razini, gdje svaka od ustanova, gotovo uvijek knjižnica sa suradnicima i partnerima, organizira svoje programe. Takve ili slične programe knjižnice rade tijekom cijele godine, ali svakako ne u tom intenzitetu. Od 1995. godine do danas, pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

  • Koliko Dubrovačke knjižnice imaju predavanja ove godine u sklopu Mjeseca hrvatske knjige i koliki je odaziv publike?

U sklopu MHK Dubrovačke knjižnice imaju čak 27 događanja, skoro pa na dnevnoj bazi. U to naravno ulaze i radionice i pričaonice za djecu koje se održavaju svaki tjedan po ograncima. Ugostit ćemo brojne poznate goste, čuti zanimljiva predavanja, imati predstavljanja knjiga i zbirki pjesama, pa i predstava. Kao i svake godine     Dubrovačke knjižnice imaju bogat program za sve uzraste. Publika jako dobro     posjećuje događanja. Naravno, ima onih koji su bolje posjećeni i gdje se traži stolica             viška, i onih koji i nisu baš. Sve u svemu, prosjek je jako dobar s obzirom da postoje i druga događanja u kulturi. Sve ovisi o atraktivnosti događaja i dobi publike kojima je namijenjen.

  • Uključuje li manifestacija ikakav angažman publike?

Manifestacija ne uključuje nikakav angažman publike osim njihove prisutnosti.

  • Što vi mislite o ovoj manifestaciji?

Smatram da je manifestacija Mjeseca hrvatske knjige odlično osmišljena kako bi se u mjesec dana prezentiralo što više toga na određenu temu. Prošle godine tema manifestacije je bila baština, ove godine to je glazba. Lijepo je kada se objedine sve knjižnice po Hrvatskoj i rade po istom principu.

  • Jeste li pobornik knjiga ili više novih izdanja poput e-knjiga?

Pobornik sam knjiga, i uvijek će mi knjiga imati prednost pred e-knjigom. Razumljivo je da se razvojem tehnologije u dobu u kojem živimo, i u ovom području, moralo na neki način olakšati svima onima koji vole čitati te im omogućiti na brz i praktičan način da dobiju ono što žele. Međutim, mislim kako će se mnogi složiti da pravu knjigu ništa ne može zamijeniti.

  • Prema Vašem mišljenju, hoće li tiskana knjiga otići u zaborav ili ipak ima trajnost?
  1. Nadam se kako se to neće dogoditi. Knjiga je knjiga, opipljiva i stvarna, samim time ima trajnost koju moderna tehnologija ne može zamijeniti. Dokle god ima ljudi koji dolaze u knjižnicu i posuđuju knjige jer to vole, nema straha da će otići u zaborav. Odoljet će izazovu vremenu u kojem se nalazimo jer je bila tu prije svih.

Cijeli program manifestacije „Mjesec hrvatske knjige“ u Dubrovačkim knjižnicama može se pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.dkd.hr/calendar/

Autorica: Mia Josipović