Početna > Hrvatska za sve
intervju

Hrvatska za sve

Ivan Rajković: Virtualna i proširena stvarnost postaju dio hrvatske svijesti

Tim mlade tvrtke Spectre, koja ima sjedište u Valpovu, niže brojne uspjehe u svijetu tehnologije. Da su dobro poznati u krugovima informacijskih tehnogija, dokazuje i novonastala suradnja sa svjetski poznatom tvrtkom Huawei. Startup Spectre bavi se razvojem web i mobilnih aplikacija te aplikacijama za holografska računala, a glavni fokus stavlja na razvoj aplikacija virtualne, proširene i pomiješane stvarnosti. Za svoj projekt „Hrvatska za sve“, dobili su zlatnu medalju na Međunarodnom sajmu inovacija u Zagrebu. Jedan od glavnih ciljeva projekta je razvoj turizma kroz virtualnu i proširenu stvarnost, a time i otvaranje novih radnih mjesta. Direktor tvrtke Spectre, 34-godišnji Ivan Rajković, rekao je nešto više o tome kako je tvrtka nastala i koji su njihovi planovi za budućnost.

Ostvarili ste veliki uspjeh u svijetu tehnologije. Kako ste došli na ideju da osnujete tvrtku Spectre?

Ideja o osnivanju tvrtke došla je nakon ideje o prijavi projekta „Hrvatska za sve“ na Europski fond za regionalni razvoj, operativni program Konkurentnost i Kohezija 2014. – 2020. Prateći razvoj novih tehnologija, jednostavno smo znali da moramo krenuti pionirski i testirati naša znanja te uložiti vlastita sredstva na putu do uspjeha, ili neuspjeha.

Koliko je teško konkurirati na tržištu?

Dolazeći iz jedne male sredine kako lokalno tako i globalno, jer budimo realni, koliko Hrvatska ima stanovnika, toliko jedna Kina ili Indija imaju razvojnih programera. Teško je konkurirati s obzirom da Start up scena otežano pronalazi izvor financiranja unatoč odličnim idejama i novim tehnologijama, no upravo razvojem i razvijanjem tih istih tehnologija one omogućuju lakše sudjelovanje u globalnoj utakmici. Naš uspjeh dolazi iz bezbroj prekovremenih sati i neprospavanih noći provedenih uz računala, pametne telefone, VR naočale, holografska računala, na razvoj i testiranja te jednostavno na vjeru da možemo svladati sve prepreke koje se nalaze na putu.

Vaš projekt „Hrvatska za sve“, glasno je odjeknuo u Hrvatskoj, ali i šire. Koji je glavni cilj projekta?

Projekt je zamišljen kako mu i samo ime govori, a to je da razvojem aplikacija koje koriste najnovije tehnologije virtualne i proširene stvarnosti omogućimo svima jedan potpuno novi doživljaj turizma u Hrvatskoj odnosno da grani turizma novim tehnologijama damo dodatnu vrijednost. U samim aplikacijama osim klasičnog sadržaja nalaze se i pomagala za osobne s oštećenim vidom i sluhom pa smo tako prateći horizontalne politike dali sve od sebe da aplikacije mogu koristiti svi. Potaknuti komentarima i mišljenjima kako se sve mijenja i da sada skoro više da ni ne moramo ići na lokacije, želimo odmah napomenuti da naš cilj ni u kom trenutku nije bio odvratiti posjetitelje od posjeta samih lokacija, već upravo suprotno – jednim novim iskustvom približiti lokaciju korisniku te ga „nagovoriti“ da sjedne u automobil, autobus, vlak ili avion i posjeti svaki kutak Lijepe naše.

Hrvatska javnost je odlično prihvatila projekt virtualnog Kopačkog rita. Koliko je rada, truda i vremena potrebno da se realizira takav projekt?

Točno, puno se pisalo o nama i projektu i mediji su bili odlični suradnici te im se ovim putem svima zahvaljujemo. Projekt virtualnog Kopačkog rita je i u fazi dodatnog proširenja sadržaja, ali i dodavanja još nekih inovativnih komponenata kako bi korisničko iskustvo bilo nezaboravno. Osvojili smo brojne nagrade i priznanja za sam koncept i time dobili i dodatni vjetar u leđa za daljnji razvoj. Kada govorimo o količini rada na projektu, pričamo o nešto više od godine dana razvoja u koji ulazi jako širok spektar zanimanja. Specifičnost u razvoju ovih aplikacija je u tome što na projektima rade timovi razvojnih programera, 2D i 3D modelara, video i grafičkih animatora, ton majstora, naratora, prevoditelja, projektnih voditelja i drugih, a da sve to na kraju čini konkretan proizvod, potrebno je puno truda i ulaganja.

U pripremi je hologram ljudskog tijela za studente medicine. Možete li reći nešto više o tome?

Tvrtka Spectre još prošle godine s Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravlje te tvrtkom H&D info postigla dogovor o prijavi na poziv iz Europskog fonda za regionalni razvoj programa unutar kojeg će, u suradnji s Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravlje, razvijati aplikacije za holografska računala, kako bi se na inovativan način i primjenom novih tehnologija studentima olakšao način na koji percipiraju i konzumiraju određene teme i sadržaje u procesu učenja. Predviđeno trajanje tog projekta je 44 mjeseca te ako se prijava uspješno realizira, očekuje se i popunjavanje novih deset do petnaest radnih mjesta u tvrtki.

Mislite li da je Hrvatska spremna za korištenje virtualne i proširene stvarnosti?

Mislimo da je Hrvatska spremna i za puno više od toga no kako kod nas sve ide malim koracima. Polako, ali sigurno, virtualna i proširena stvarnost postaju dio svijesti u industriji i drugim granama gdje su ove tehnologije primjenjive. Svakako smatramo da će razvojem 5G mreže u Hrvatskoj i ove tehnologije doživjeti još veći boom efekt i vjerujemo ubrzanim koracima digitalizirati i unaprijediti procese i metodologije te povećati učinkovitost u učenju i radu.

Interes za vaš rad dolazi čak i iz SAD-a. Imate li u planu poslovnu suradnju s američkim poduzećima?

Postoje određeni kontakti i interesi iz SAD-a koje ćemo konkretizirati u nadolazećoj godini no o tome još ne smijemo previše pričati pa za sad samo ovako štura informacija.

Imate li konkretne planove za budućnost o kojima možete reći nešto više?

Planovi su veliki i raduje nas što su i realni te se već počinju realizirati. Nedavno smo ugovorili novi projekt, odnosno, subvencionirani smo od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske (MGPO) i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) kroz poziv za sufinanciranje istraživačko-razvojnih projekata za poduzetnike kroz Program dodjele državnih potpora za provjeru inovativnog koncepta – PoC8. U ovom projektu imamo zadaću testirati tehnologije proširene i pomiješane stvarnosti do granica, također smo ostvarili jako dobru suradnju s tvrtkom Huawei s kojom su u partnerstvu odrađena već dva foruma o digitalnim transformacijama te se suradnja nastavlja i u 2020. Čekamo da se otvori i poziv na dostavu projektnih prijedloga u području Istraživanja i razvoja (IRI 2). Također, razvijamo i tri vlastita proizvoda u područjima proširene i pomiješane stvarnosti, nastavljaju se i jako dobre suradnje s dosadašnjim suradnicima i partnerima poput Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske turističke zajednice, Osječko-baranjske županije, Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, Grada Valpova, Turističke zajednice grada Valpova i drugih. Sve u svemu pred nama je jedna jako uzbudljiva godina, vjerujemo vrlo produktivna i uspješna.

Što bi poručili mladim ljudima koji žele krenuti vašim putem?

Poručio bi da se upornost, rad i trud uvijek isplate, nekada ta isplata dođe malo kasnije, no isplati se čekati. Vizija, snovi, svi oni klišeji što vam inače serviraju u filmovima i serijama, vjerovali ili ne – sve je moguće ostvariti uz trud i rad te želju za uspjehom. Vjerujte u sebe!

Autorica: Lina Šagi