Početna > Koncerti bosanskohercegovačkog interreligijskog zbora Pontanima
Eventi

Koncerti bosanskohercegovačkog interreligijskog zbora Pontanima

Koncerti bosanskohercegovačkog interreligijskog zbora Pontanima i izvedba Hercegovačke mise skladatelja Andrije Pavliča uz soliste Narodnog pozorišta Sarajevo

Povodom gostovanja interreligijskog zbora Pontanima u Hrvatskoj, održat će se dva koncerta u organizaciji franjevačkog samostana sv. Vlaha.

Prvi koncert 9. lipnja, sa početkom u 20.00 sati bit će održan u Pridvorju u franjevačkom samostanu sv. Vlaha koji je osnovan 1429. godine, gdje će zbor izvesti repertoar iz svoje simfonije religija i kultura, a čija ljepota umjetničke raznolikosti je nastalaiz suzvučja duhovnih utjecaja u Bosni i Hercegovini.

Na drugom koncertu, 10. lipnja, u franjevačkom samostanu sv. Franje u Dubrovniku, sapočetkom u 18.00 sati, zbor Pontanima će sa solistima Narodnog pozorišta Sarajevo, Katarinom Kikić (sopran), Dajanom Šegvić (alt) i Markom Kalajanovićem (bariton), uz fra Emanuela Josića (tenor) izvesti Hercegovačku misu kompozitora Andrije Pavliča. Hercegovačka misaodiše glazbenim elementima hercegovačke kulturne baštine, a koji unatoč primjeni suvremenog glazbenog jezika biva prepoznatljiv i blizak duhu hercegovačkog čovjeka. Oba koncerta će biti izvedena pod dirigentskom palicom zbora – Alme Aganspahić.

Međureligijski zbor Pontanima je osnovan 1996. godine u Sarajevu, na inicijativu fra Ive Markovića, profesora na Franjevačkoj teologiji.U više od 20 godina postojanja zbor je izrastao u jedan od najvažnijih aktera na području međureligijskog mirovnog djelovanja u BiH povezujući iznimno visok umjetnički domašaj s moćnom vizijom budućnosti u kojoj će religije biti žarišta susreta a ne podjele; gdje se različitost uzima kao sredstvo liječenja i izvor nade i proslave. U svom radu koji obuhvaća više od dva desetljeća, zbor je dobitnik višestrukih nagrada za mirovno djelovanje, izgradnju kulture i mira, kao i doprinosu umjetnosti.

Zbor je nastupio preko 500 puta diljem Bosne i Hercegovine i na putovanjima po Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj Francuskoj, Engleskoj, Sjedinjenim državama, Kini.

Posjetitelji će imati priliku posvjedočiti ljepoti i magičnosti programa iz simfonije religija i kultura koju pjeva Pontanima, uz izvedbu Hercegovačke mise – glazbenog ogledala Hercegovine.

Ulaz na koncerte je besplatan.