Početna > Šire se rasni sukobi u Americi
kultura aktualno

Šire se rasni sukobi u Americi

Nekoliko stotina tisuća amerikanaca već danima  maršira na ulicama da pokažu solidarnost zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, brutalno ubijenog prilikom policijskog uhićenja. Iako je u mnogima državama započelo mirnim prosvjedima, na kraju je situacija izmakla kontroli te se sve pretvorilo u velike sukobe, nerede i nasilje na američkim ulicama. Ipak, većina građana ne želi gledati nasilje koje se svaki dan događa na ulicama.

Ironija je da upravo predsjednik Amerike Donald Trump može okončati to nasilje, iako mnogi mediji ističu da više odmaže nego pomaže u cijeloj situaciji.  Donald Trump je na twitteru napisao “Sjedinjene Države (pokret) Antifa uvrstit će među terorističke organizacije”. Predsjednik je također ovih dana optuživao taj pokret i druge “ekstremiste” za nerede tijekom prosvjeda zbog smrti 46-godišnjeg crnca Georgea Floyda. Nasilni protesti protiv rasizma i policijskog nasilja bukte već šest dana, a najveće žarište sukoba je na sjeveru, u Minneapolisu, gde je Floyd ubijen.

Policijski sat je na snazi u 25 gradova, te 16 saveznih američkih država iako prosvjednici to ignoriraju. Mnogi izvori tvrde da je smrt nesretnog crnca Floyda samo potaknula građane da iskažu svoje nezadovoljstvo zbog sistema i politike. Postavlja se pitanje, hoće li sukobi i neredi izazvati rasni rat u Americi od kojeg mnogi građani strahuju.

Autor: Top Event Dubrovnik

Izvor: Pintarest